Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silný vítr trápí Českou republiku

24. 2. 2017 (Nicole Zaoralová) – Nad Českou republikou se během čtvrteční noci a pátečního rána přehnal silný západní vítr s nárazy až 25 m/s, který především lámal větve stromů a ničil střechy domů. 

Díky tomuto silnému větru hasiči vyjížděli ve čtvrtek 23. února k 359 případům technické pomoci, přičemž dlouhodobý denní průměr je 149 technických výjezdů. Nejhorší situace byla v Karlovarském (64 výjezdů), Jihočeském (52 výjezdů), Plzeňském (40 výjezdů) a Středočeském kraji (38 výjezdů). Jednotky pomáhaly zejména při odklízení spadaných stromů ze silnic a železnic.  

Za prvních osm hodin dne 24. února byly jednotky hasičů vyslány k dalším 420 případům technické pomoci. Výrazněji byly postiženy oblasti západní poloviny Čech. Nejvíce práce měli opět hasiči ve Středočeském kraji (88 výjezdů), Plzeňském kraji (76 výjezdů) a Jihočeském kraji (50 výjezdů). Studená fronta doprovázená silným větrem se nyní přesouvá směrem k východu naší republiky 

Předpověď počasí a výstrahy: 
Dnešní den se očekává převážně velká oblačnost, místy i sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty 4 až 8 °C, na východě až 12 °C. Silný západní vítr se během dne bude měnit na severozápadní a navečer až mírný. ČHMU vydal výstrahu na jev velmi silný vítr pro kraje Pardubický, Královéhradecký, Vysočinu, Olomoucký, Moravskoslezský a Jihomoravský do 24. února 13:00 hodin. 

Zprávy z některých HZS krajů: 
HZS Jihočeského kraje 
Nejvytíženější byli v Jihočeském kraji hasiči především v lokalitách na Prachaticku a Českokrumlovsku. Jen od půlnoci hasiči odklidili nejméně 30 stromů. Nejsou hlášené žádné zraněné osoby. 

HZS Karlovarského kraje 
Vítr způsobil četné výpadky v dodávce elektrického proudu, přerušení provozu na železniční trati Cheb - Františkovy Lázně a padlé stromy zablokovaly několik silnic. Na likvidaci následků velmi silného větru se podílelo 352 hasičů ze 41 jednotek. 

HZS Ústeckého kraje 
Ve dvou případech spadlé stromy způsobily dopravní nehodu. V 7:22 byla nahlášena srážka vlaku se spadlým stromem u obce Rybniště okres Děčín, v 6:51 narazilo osobní auto do spadlého stromu na silnici u obce Boleboř okres Chomutov. Obě dopravní nehody byly bez zranění. V Litvínově hasiči zajišťovali uvolněné plechy na domě a v Janově uvolněnou část střechy domu. 

Další HZS krajů viz http://www.hzscr.cz/clanek/hasici-cr-web-o-nas-hasicsky-zachranny-sbor-cr.aspx

Ilustrační titulní fotografie: zdroj HZS Olomouckého kraje.

Kontakt: 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem