HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silný vítr lámal větve, vyvracel stromy, uvolňoval billboardy

území hl. m. Prahy 

Zvýšený počet výjezdů pražských hasičů způsobil silný vítr.

Od půlnoci až do pozdních odpoledních hodin vyjížděli hasiči nejen k polámaným větvím a vyvráceným stromům, ale také k uvolněným plechům a billboardům. Vyvrácené stromy způsobily i hmotné škody, např. v Kunraticích spadl strom na dvě zaparkovaná osobní auta, v Petrovicích padlý strom přes křižovatku poškodil zídku rodinného domu, další automobil byl poškozen padajícím stromem v Modřanech. Hasiči zajišťovali i uvolněný semafor ve Hvězdově ulici v Nuslích, než přijela specializovaná firma, byl průjezd Hvězdovou ulicí uzavřen. Uvolněné plechy na střechách likvidovali v Letňanech a na Žižkově, v Braníku na Novodvorské potom zajišťovali několik uvolněných billboardů.

Krátce po jedné hodině odpoledne spadl strom na bytový dům v Klánovické ulici. Tentokrát hasičům nestačila jen motorová pila, museli použít k likvidaci i automobilový jeřáb. Při návratu na základnu našli hasiči u Slavoje další padlý strom, tentokrát na cyklostezce. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Odpoledne už bylo zásahů méně, ale i tak hasiči likvidovali v pátek kvůli nepříznivému počasí více jak 50 událostí.

Profesionálním hasičům pomáhaly i jednotky sboru dobrovolných hasičů, např. jednotka SDH Kolovraty vyjela krátce po půl šesté K Markétě, aby zlikvidovala pomocí motorové pily padlý strom.

Důležité je, abychom dokázali předcházet zbytečným neštěstím. Je-li v předpovědi počasí silný vítr, musíme zavřít okna, dveře, zabezpečit květináče a další předměty, např. uskladněné na balkonech. Pokud možno nevycházet z domu a ten největší vítr přečkat v uzavřených prostorách. Nezdržovat se v blízkosti starých budov, kde hrozí pád uvolněných tašek ze střechy nebo  plechů. Rozhodně nesmíme chodit na procházky do parku nebo do lesa. Řidiči automobilů by měli jezdit obezřetně, protože náhlý poryv větru je může překvapit. Také většina stromů, které popadaly, byly na silničních komunikacích. Přizpůsobme proto své chování dané povětrnostní situaci.

Fotografie jsou ze zásahu modřanských hasičů, kteří likvidovali vyvrácený strom v ulici Ke Zvonici. K likvidaci použili motorovou pilu. Cestou zpět na základnu našli další vyvrácený strom, který odklidili z komunikace.

Odkazy do noveho okna

20170224_Ke Zvonici

20170224_Ke Zvonici 

Detailní náhled

20170224_Ke Zvonici_Štanc

20170224_Ke Zvonici_Štanc 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem