Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silný vítr a bouřka zaměstnaly hasiče

21. 6. 2013 (Nicole Zaoralová) - V souvislosti s bouřkou a silným větrem zasahovali hasiči během včerejšího dne a dnešní noci u více než 350 událostí. Nejčastěji vyjížděli ve Středočeském, Karlovarském a Ústeckém kraji.  

Ilustrační foto: archiv HZSIlustrační foto: archiv HZS
Do Středočeského kraje dorazila bouřka ve čtvrtek těsně před půlnocí a hasiči až do ranních hodin vyjížděli k likvidaci jejích následků celkem 40 krát. Nejvíc na Kladensku, Benešovsku, Nymbursku a Mělnicku.
 
V Karlovarském kraji hasičizasahovalihasiči u padesáti třech událostí. Navíc muselievakuovat třicet dětí z dětského tábora v Lipové u Chebu, kde se z důvodu přívalových srážek rozlil potok, a hrozilo zatopení chatek.
 
Ústeckém kraji vyjížděli hasiči k 32 událostem způsobených bouřkou a prudkým větrem.
 
V Plzeňském kraji, vyjížděli hasiči k více jak dvaceti událostem. Silný vítr například shodil v Babyloně střešní krytinu z Casina. Část spadla na parkoviště, naštěstí nebylo poničeno žádné vozidlo. Střešní krytinu, která ještě hrozila pádem ze střechy, hasiči sundali. Provizorně opravili díry ve střeše, které způsobily uvolněné plechy. Déšť poničil sádrokartonové desky, podhledy a voda zatekla do izolační vaty. Z vrchních pater budovy muselo být do spodních pater evakuováno šest osob.
 
V Plzni spadl strom na osobní auto, ve vozidle se nikdo nenacházel. Za zmínku stojí i další událost z Plzně - vítr uvolnil lešení, které je postaveno kolem budovy banky, hrozilo, že se zřítí. Hasiči uzavřeli ulice a společně s technikem stavební formy lešení narovnali a zajistili.
 
Hlavní činností hasičů bylo čerpání vody, odstranění padlých stromů a větví. Ty padaly na silnice, železnici i na dráty vedení. Voda z kopců zaplavila i některé silnice.
 
Silný vítr nelámal jen stromy a větve. Na mnoha místech také poškodil střechy domů, hasiči museli odstraňovat nejrůznější utržené předměty nejčastěji ze střech, kde se uvolňovala krytina nebo plech.
 
Na Kladensku dokonce blesk zapálil střechu rodinného domu.Požár likvidovaly tři jednotky PO a škoda způsobená požárem byla stanovena na 1 mil. Kč.
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

vytisknout  e-mailem