HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kolínskou silnici uzavřela u Českého Brodu simulovaná havárie zájezdového autobusu

Ve čtvrtek 20. října krátce po jedenácté hodině byla na tísňovou linku 112 ohlášena vážná dopravní nehoda zájezdového autobusu plného studentů na silnici číslo I/12 poblíž Českého Brodu. 

K místu události operační důstojník vyslal dle poplachového plánu jednotky profesionálních hasičů ze stanic Český Brod, Kolín a Říčany. Zároveň vyjely i dobrovolné jednotky předurčené k zásahům u dopravních nehod SDH obcí Kostelec nad Černými Lesy, Lysá nad Labem, Pečky a Poříčany. K nehodě už šest minut po ohlášení přijela první jednotka hasičů z Českého Brodu, která po průzkumu potvrdila, že jde o autobus převrácený na boku s velkým počtem zraněných osob a několika mrtvými.

Hasiči nejprve provedli zajištění místa nehody, dále zajistili autobus proti případnému požáru a poté začali s tříděním zraněných osob, které z vozidla postupně vylézaly. Potom byl pomocí pily na sklo vyříznut otvor v předním okně, kudy byly evakuovány zraněné osoby. Postupně k místu události dojížděly další jednotky, které se zapojovaly jak do třídění zraněných osob metodou START, tak do jejich následného přemísťování do připravených stanů, kde probíhalo ošetřování a příprava na transport do nemocnice. Ze stanice Mladá Boleslav byl vyslán evakuační autobus, do kterého byly přesunuty osoby bez zranění. Zde jim byla poskytnuta posttraumatická péče. Při následném sčítání cestujících bylo zjištěno, že jedna žena, která byla v šoku, je pohřešována. Hasiči ve spolupráci s policii tak zahájili pátrání a zhruba po deseti minutách ji nalezli. 

Po ošetření a fiktivním transportu poslední osoby bylo taktické cvičení ukončeno a následně vyhodnoceno. Jeho cílem bylo připravit zasahující jednotky na případnou nehodu s velkým počtem zraněných osob. I když zrovna v tomto případě si velká část zúčastněných jednotek podobný zásah vyzkoušela při opravdové havárii linkového autobusu 11. září poblíž obce Doubravčany, při které se zranilo 13 lidí – viz zde.         

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem