HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silná bouřka zasáhla především krajské město

Dvě stovky zásahů čítají jihočeští hasiči v souvislosti s odklízením následků bouřek, které se přehnaly ve čtvrtek 8. čevence a v noci na pátek přes Jihočeský kraj. 

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů začaly vyjíždět k popadaným stromům okolo půl šesté navečerní. Bouřka nejvíce řádila v Českých Budějovicích a nejbližším okolí, kde byla více než polovina všech výjezdů. Dalšmi zasaženými okresy bylo Písecko (33 událostí) a Táborsko (29 událostí).
Většina událostí se týkala odklízení popadaných stromů, hasiči zasahovali u 172 tzv. vícečetných událostí, kdy u jednoho výjezdu jednotky je odstraněno i více stromů. Ve dvou desítkách případů pak čerpali vodu ze sklepů či odčerpávali laguny na silnicích, tyto události jsou především v Písku a jeho okolí. V Českých Budějovicích např. v Písecké ulici, na sídlišti Šumava, v Nemanicích nebo v Hrdějovicích pak bylo nutné zajistit uvolněné střechy nebo jejich části.
Odklízení popadaných stromů bude pokračovat i během dneška a následujícího víkendu.

Bouřka se bohužel tentokrát neobešla bez ztrát na životech. U obce Čížová, části obce Zlivice, kde v jednom místě popadalo velké množství stromů, spadl strom na osobní auto. V něm byly dvě dospělé osoby, které nabídly úkryt před bouřkou dvěma nezletilým dětem. Po pádu stromu na auto obě dospělé osoby zemřely, zraněné děti byly převezeny do nemocnice. Rodiče dětí ve voze nebyli, zůstali venku a neutrpěli žádné zranění. Pro hasiče byl tento zásah velice komplikovaný. Bylo náročné se vzhledem k velkému množství popadaných stromů k autu a osobám v něm vůbec dostat. Hasiči doslova prořezávali cestu i pro zdravotníky.

vytisknout  e-mailem