Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

SH ČMS

K využití HZS krajům poskytujeme graficky zpracovanou analýzu požárů a usmrcených osob za 25-ti leté období.

Pro účely komplexního hodnocení vývoje požárů v ČR byl zpracován graf o počtu požárů a počtu usmrcených osob nalezených na místě požáru v rozmezí let 1992 až 2016. Požáry jsou zobrazeny spojnicovým grafem červené barvy a údaje k tomuto grafu jsou uvedeny na levé svislé ose. Počty usmrcených osob jsou zobrazeny modrým spojnicovým grafem a údaje jsou vyneseny na pravou svislou osu.

Z křivky počtu požárů je zřejmé, že jejich počet klesá. Ve sledovaném období dosáhly počty požárů v roce 2016 svého historického minima. Počet požárů v roce 2016 byl 21 % pod dlouhodobým průměrem. Z hlediska budoucího vývoje lze očekávat další pokles požárů.

Je zde nutné zmínit jednu skutečnost. Veškeré hodnoty počtu mrtvých jsou zatíženy nepřesností, která souvisí se zahrnutím všech mrtvých osob zjištěných na místě požáru. Tedy i těch osob, které nezemřely v přímé souvislosti s požárem. Jako příklad lze uvést osoby, které nejprve havarovaly s vozidlem, zemřely na následky dopravní nehody a až následně došlo k požáru, které jejich tělo tepelně zdevastoval. Od roku 2013 je příslušníky ZPP přesně zjišťováno, zda osoby zemřely v přímé souvislosti s požárem. V roce 2014 tak bylo evidováno 114 mrtvých osob u požáru z čehož bylo pouze 52 osob, které zemřely v přímé souvislosti s požárem. V roce 2016 bylo evidováno 124  mrtvých osob u požáru, z čehož bylo 84 osob, které zemřely v přímé souvislosti s požárem.

Z níže uvedené křivky usmrcených osob nalezených na místě požáru může být patrný vzrůstající trend v počtu mrtvých nalezených na místě požáru. Jak však ukazují nově sledovanéíhodnoty počtu mrtvých v přímé souvislosti s požárem, bude tento ukazatel spíše skokový a v každém roce značně rozdílný. Každopádně je patrný nárůst počtu osob, které zemřely v přímé souvislosti s požárem. Stejně tak narůstá počet osob, které byly nalezeny mrtvé na místě požáru.

pocet-pozaru-a-usmrcenych-osob-1992-2016.png

Autor: Podjukl, Kislinger
Kontakt: jana.kemrova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem