Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání s hasičskou historií se vydařilo

6. května 2012 ( Ivana Svitáková) - V sobotu 5. května 2012 byla slavnostně otevřena již třetí sezóna v Expozici požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky ve Zbirohu. Návštěvníci si mohli prohlédnout více jak 532 exponátů expozice, obdivovat unikátní historické stříkačky při pomyslném hašení požáru hasiči v dobových uniformách. Návštěvníkům své hasičské umění předvedla nejmladší hasičátka, a sice Plamínci z Kralovic. Potlesk diváků si zasloužil také šestiletý pes Bold, který je vycvičen na vyhledávání osob v sutinách. O příjemnou atmosféru se postaraly také zbirožské mažoretky a hudební skupiny Bonton band a Knot. K ryze hasičskému umění se připojila také zásahová jednotka Policie České republiky s předvedením zadržení pachatele. Součástí bohatého programu bylo také ocenění vítězů výtvarné soutěže „Nový kabát pro 112“.  

Fotogalerie    

 
Slavnostního zahájení se ujal náměstek generálního ředitele HZS ČR brigádní generál ing. Miloš Svoboda a starosta města Zbiroh Jiří Pražský.
 
 
 
 
 
Návštěvníci slavnostní zahájeníNávštěvníci slavnostní zahájení
Velké poděkování patří všem nadšencům hasičského řemesla, kteří přijeli předvést krásnou, ale náročnou práci hasičů s koněspřežnými i parními stříkačkami a tím umožnili návštěvníkům doslova dotknout se hasičské minulosti,“ řekl Vlastimil Studený, předseda občanského sdružení Naše hasičská minulost, které se výraznou měrou podílí na realizaci expozice požární ochrany.
 
Návštěvníci areálu HZS ČR mohou dále navštívit expozici ochrany obyvatelstva soustředěnou v bývalém krytu. Za zmínku rozhodně stojí také expozice vyšetřování příčin požáru.  
 
„V letošní sezóně očekáváme již deseti tisícího návštěvníka. Zájem veřejnosti o hasičskou tematiku nás velmi těší a touto cestou také děkujeme všem, kteří exponáty v expozici vystavují, také všem, kteří se na otevření sezóny podíleli“ dodal vedoucí expozice Petr Bíza.
 
Na ploše více jak 4000m2 jsou pro návštěvníky a milovníky hasičského řemesla v expozici požární ochrany soustředěny exponáty od poloviny 18. století. Za zmínku stojí především zápřahová ruční hasící stříkačka z roku 1746,zapůjčená sborem dobrovolných hasičů Vejprty která se tak stala nejstarším vystavovaným exponátem. Velmi zajímavá je také část expozice věnovaná leteckým zásahům hasičů. K vidění je zde i vrtulník MI-2, který byl jako první vrtulník využíván k zásahům složkami integrovaného záchranného systému.
 
 
 
Zbirožské mažoretkyZbirožské mažoretky
Slavnostní sobotní otevření expozice připravilo občanské sdružení Naše hasičská minulost, generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, Základna logistiky Olomouc HZS ČR, Záchranný útvar HZS ČR a město Zbiroh.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ukázka Ukázka
Návštěvní doba v sezóně 2012:
 
od 1. května do 30. září denně kromě pondělí od 9.00 do 17.00.
Poslední prohlídka začíná v 16.00. Průvodce s výkladem na požádání.
 
Hromadné zájezdy je vhodné objednat předem na bizpe@seznam.cz.
 
Případné dotazy Petr Bíza, tel. 608 870 945, vedoucí expozice požární ochrany HZS ČR Zbiroh.
 
Adresa:
 
Zbrioh - Švabín, Švabinská ulice, PSČ 338 08
Loc: 49°51'29.34"N 13°45'7.911"E
 
V areálu Hasičského záchranného sboru ČR se kromě expozice požární ochrany, ochrany obyvatelstva a vyšetřování příčin požárů nachází také Národní základna humanitární pomoci HZS ČR a 3. rota záchranného útvaru HZS ČR.
 
http://www.hzscr.cz/clanek/historicka-expozice-ve-zbirohu-uvod.aspx
 
http://www.hzscr.cz/clanek/narodni-zakladna-humanitarni-pomoci.aspx
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem