HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání hejtmana s moravskoslezskými dobrovolnými hasiči

V pondělí 4. 9. 2017 se setkal hejtman MSK prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc. s představiteli Okresních sdružení hasičů Moravskoslezského kraje. Setkání, které proběhlo v odpoledních hodinách, se také zúčastnili ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje plk. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D. a náměstci starosty Krajského sdružení hasičů Moravskoslezského kraje Bc. Richard Dudek, Dis., Mgr. Jan Dumbrovský a Stanislav Kotrc.

V úvodu setkání vystoupil hejtman kraje, který ocenil záslužnou a obětavou práci hasičů. Mj. řekl, že hasičů si velmi váží, protože „je jen málo lidí, kteří jsou ochotni dělat něco zadarmo a hasiči patří mezi ně.“

Ředitel HZS MSK ve svém projevu mj. uvedl, že „spolupráce s dobrovolnými hasiči je příkladná“. Podrobněji hovořil o výjezdové činnosti, kterou si bez spolupráce s dobrovolnými hasiči nedovede ani představit (jako příklad uvedl některé poslední velké požáry i povodně), neopomenul výchovu dětí a mládeže a preventivně výchovnou činnost. Zmínil se také o realizaci společných soutěží i o úspěších na republikových a zahraničních soutěžích. Pozornost věnoval i spolupráci při realizaci různých dotačních programů a projektů KÚ MSK (příspěvky na techniku, výstavbu či rekonstrukci hasičských zbrojnic, projekt monitorovací detekce, který cílí na seniory, aj.).

Za Krajské sdružení hasičů MSK promluvil náměstek starosty Bc. Richard Dudek. Hned v úvodu svého obsáhlého vystoupení řekl, že „jde o první setkání tohoto druhu v současném volebním období“. Kladně zhodnotil dosavadní spolupráci s Krajským úřadem MSK a vyslovil přesvědčení i o jejím dalším pokračování. Krátce zmínil několik statistických údajů o dobrovolných hasičích kraje (počet SDH a členů v nich, počet členů v zásahových jednotkách, údaje o kolektivech Mladých hasičů aj.). Znovu připomenul některé důležité a záslužné činnosti dobrovolných hasičů ale i problémy, které jsou s tím spojeny. Jde především o personální zajištění sekretariátů OSH a s tím spojené potřebné finanční prostředky. Řekl, že otázka financí je pro veškerou činnost (nejen) dobrovolných hasičů velmi důležitá, a že v tomto směru KSH nespoléhá jen na vstřícnost KÚ, ale snaží se hledat zdroje i jinde. Jako příklad uvedl společný česko – slovenský projekt „Zachraňujeme spolu“ nebo rovněž mezinárodní projekt pro školy zaměřený na vzdělávání. Závěrem znovu poděkoval za dosavadní spolupráci a uvedl, že odměnou za ní je mj. i úspěšná hasičská reprezentace Moravskoslezského kraje v republice i v zahraničí.

Součástí setkání bylo i ocenění některých hasičů předáním Čestného uznání MSK „Za celoživotní zásluhy o rozvoj dobrovolné požární ochrany v Moravskoslezském kraji“. Z rukou hejtmana je převzali Josef Vavrač (OV), Ing. Zdeněk Slípek (OP), Zdeněk Mitana (NJ), Zdeněk Sosna (KA), Jaromír Adamus (FM) a Milan Zehnal (BR).

Po blahopřání oceněným proběhla v předsálí neformální diskuse spojena s malým občerstvením.    

SH ČMS

                                                              

Odkazy do noveho okna

setkanihejtmandobrovolnihasiciOstrava (1)

setkanihejtmandobrovolnihasiciOstrava (1... 

Detailní náhled

setkanihejtmandobrovolnihasiciOstrava (2)

setkanihejtmandobrovolnihasiciOstrava (2... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem