Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání generálního ředitele HZS ČR s předsednictvem Svazu měst a obcí

21. 8. 2012 (Nicole Zaoralová) - Dne 20. srpna 2012 se uskutečnilo pracovní setkání vedení MV – generálního ředitelství HZS ČR s předsednictvem Svazu měst a obcí ČR.  

Vzhledem k tomu, že města a obce jsou zřizovateli jednotek sborů dobrovolných hasičů, bylo celé jednání vedeno v duchu spolupráce těchto složek, možných dopadů na jejich činnost při snížení rozpočtu a hledání cest, jak rozpočty posílit.
 
Hned v úvodu proto informoval generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba o rozpočtu HZS ČR v roce 2013 a rozpočtovém výhledu na roky 2014 a 2015 a s tím souvisejícími úspornými opatřeními. Zástupci Svazu měst a obcí s povděkem přijali informaci o tom, že se rozpočet na rok 2013 oproti původnímu výhledu nebude tak dramaticky snižovat, a že díky úsporám, které byly v předstihu realizovány, nebude nutné v příštím roce přistoupit ke snižování počtu požárních stanic ani výjezdových hasičů. Zvláště pro starosty měst a obcí je to zpráva velmi dobrá, protože snížení počtu stanic by výrazně zatížilo dobrovolné hasiče a samozřejmě v důsledku i finančně obce.
 
Jak ale generální ředitel zdůraznil, je i přesto potřeba neustále hledat další cesty, jak rozpočet HZS ČR posílit. Jednou z cest je zapojení pojišťoven do financování požární ochrany. Novela zákona o pojišťovnictví by totiž přinesla peníze jak profesionálním, tak dobrovolným hasičům.
Plk. Ryba tento záměr představil a zdůraznil, že v žádném případě nejde pouze o získání finančních prostředků, ale jedná se především o systémový krok, který je v ostatních zemích již běžný a dobré zkušenosti s ním mají i naši sousedé na Slovensku. „Existuje jen velmi málo zemí v rámci Evropy, ve kterých se pojišťovny na financování požární ochrany téměř nepodílí. A mě vůbec netěší, že Česká republika mezi ně patří. Navíc při vědomí toho, že tento model u nás již v historii úspěšně fungoval“, dodal plk. Ryba
 
Finanční prostředky by měly být generovány z takzvaného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Je to hlavně z toho důvodu, že se nejedná o standardní typ pojištění, protože vlastník nebo provozovatel vozidla je povinen tento typ pojištění uzavřít, byť si může vybrat ze spektra nabídek pojišťoven. U tohoto typu pojištění tedy nepanuje standardní tržní prostředí, protože poptávka po takovém produktu je svým způsobem dána prostřednictvím právního předpisu.
 
Tyto typy neživotního pojištění jsou fakticky napřímo chráněny a následně při likvidaci mimořádných událostí se jedná o přímou ochranu tohoto majetku, kdy HZS ČR i jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí likvidují škody a ochraňují majetek, který je často pojištěn uvedeným pojištěním.
 
HZS ČR vychází ze svých statistik, kdy 25% výjezdů hasičů je k dopravním nehodám a uchráněné hodnoty při těchto dopravních nehodách jsou zároveň zisky pojišťoven. Čím dříve hasiči k nehodě přijedou a čím modernější mají vybavení, tím více zachrání lidských životů a bezesporu jsou i uchráněné materiální hodnoty výrazně vyšší.
 
Vedení Svazu měst a obcí vidí v tomto návrhu systémový krok i finanční řešení současné situace a členové přislíbili podporu novele zákona o pojišťovnictví v legislativním procesu.
 
Dalším tématem byl i společný postup při přípravě, připomínkování a schvalování zákonných a podzákonných norem zejména formou výměny informací.
Účastníci jednání se dále shodli na nutnosti bližší spolupráce mezi oběma organizacemi například členstvím zástupce generálního ředitelství v bezpečnostní komisi Svazu měst a obcí.
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem