HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

STATISTIKA: Šestnáct osob a jedno dítě bylo zraněno při úniku oxidu uhelnatého

Profesionální hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli od 1. ledna 2015 do 31. března 2015 celkem k 67 únikům nebezpečných látek (z toho 12 x k únikům nebezpečných látek do ovzduší a 22 x k měření koncentrací, zbytek tvořily úniky látek na pozemní komunikaci, úniky provozních kapalin a úniky na vodní plochu). 

Výjezdy hasičů k únikům oxidu uhelnatého

O tom, že oxid uhelnatý je nebezpečný tichý zabiják svědčí i to, že z 67 nahlášených úniků nebezpečných látek se pět událostí týkalo právě výjezdů na oxid uhelnatý. Při těchto pěti událostech bylo zraněno šestnáct osob a jedno dítě, lidský život si tyto úniky nevyžádaly. Největší událostí 1. čtvrtletí 2015 byl únik oxidu uhelnatého v areálu soukromé firmy v Horce nad Moravou dne 19. ledna 2015. Při události se tehdy přiotrávilo 13 osob nebezpečným oxidem uhelnatým.

Další události:

  • 6. ledna 2015 – Prostějov, Brendlova – dítě se přiotrávilo oxidem uhelnatým,
  • 28. ledna 2015 – Domaželice – osoba se nadýchala oxidem uhelnatým,
  • 4. února 2015 – Přerov, Tovačovského – osoba intoxikovaná CO,
  • 11. února 2015 – Zlaté Hory – osoba se nadýchala CO v koupelně.

Oxid uhelnatý

Oxid uhelnatý (CO) vzniká nedokonalým spalování organických látek (zemní plyn, dřevo, uhlí…)

Mezi hasiči bývá nazýván tichým zabijákem, není totiž vidět ani cítit a již při velice malých koncentracích se pevně navazuje na krevní barvivo namísto kyslíku. Krví je pak roznášen po celém těle a dochází k tragické otravě.

Při jeho nízkých koncentracích může zdravý člověk pociťovat únavu, při vyšších koncentracích může dojít k poruchám vidění a koordinace, bolestem hlavy, závratím, zmatečnému chování a žaludeční nevolnosti. Velmi vysoké koncentrace jsou smrtelné.

Nejčastější příčinou úniku oxidu uhelnatého v domácnostech jsou netěsnosti plynových kotlů. Otrava ale může snadno nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z topidla nebo je zanesený komín.

Jedním z typických míst otravy oxidem uhelnatým je koupelna s plynovou karmou nebo kotlem. Pokud se v bytě instalují nová dobře těsnící okna a dveře, aniž by se vytvořily odpovídající otvory ve dveřích nebo zdech pro přisávání čerstvého vzduchu ke kotli, a pokud je ještě navíc kotel nevyčištěný, je ucpaný kouřovod nebo komín, dochází k nedokonalému hoření a ve spalinách se zvyšuje množství oxidu uhelnatého, k tomu přidejte špatné povětrnostní podmínky snižující tah komína a člověk začne v koupelně (nebo jakékoliv uzavřené místnosti) vdechovat smrtící plyn.

Preventivní doporučení

  • pravidelně kontrolovat a provádět revize topidel, ohřívačů vody, plynových kotlů,

  • udržovat a čistit komíny a spalinové cesty,

  • pořídit si detektor nebezpečných plynů.

 

Další informace o detektorech najdete v přiloženém letáku.

Statistika výjezdů hasičů k otravám oxidem uhelnatým

rok počet výjezdů zraněno osob
2012 4 10
2013 9 18 (2.2. - 7 osob přiotráveno v baru v OL - Hodolanech)
2014 10 6

 

 Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem