HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Šest osob bylo převezeno do nemocnice po úniku oxidu uhelnatého v Opavě

Hasiči z opavské stanice HZS MSK zasahovali v neděli 17. února 2019 půl hodiny po poledni spolu s posádkami Zdravotnické záchranné služby MSK v Opavě u úniku oxidu uhelnatého v bytě. 

Po příjezdu na místo události se již zdravotníci starali o jednu osobu v bezvědomí. Hasiči i přes probíhající přirozené odvětrání naměřili v koupelně koncentraci ve výši 130 ppm.

Hasiči pomohli záchranné službě s ošetřením dalších nadýchaných osob, měřili saturaci a podali kyslík k dýchání. Do nemocnice bylo poté odvezeno všech šest obyvatel bytu.

Zasahující jednotka v průběhu zásahu uzavřela přívod plynu do spotřebiče a vyloučila ho z užívání až do provedení odborné kontroly.

Oxid uhelnatý je hořlavý, bezbarvý, jedovatý plyn. Mezi hasiči bývá nazýván tichým zabijákem, není totiž ani vidět ani cítit a již při velice malých koncentracích se pevně navazuje na krevní barvivo namísto kyslíku. Krví je pak roznášen po celém těle, vytlačuje kyslík a dochází k tragické otravě. Tento plyn zaujímá první místo mezi náhodnými otravami v Evropě.

vytisknout  e-mailem