HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

S požárem velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci bojovalo ve zvláštním poplachovém stupni třicet jednotek - AKTUALIZACE 18. 5. V 13.30 H

V úterý 17. května v 18.26 hodin byl na tísňovou linku středočeských hasičů oznámen požár v prodejně se zahradní technikou u kutnohorské silnice č. 2 v katastru obce Tehovec v okrese Praha-východ. 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče ze stanice Říčany a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Mukařov, Struhařov a Tehovec. Z benešovské stanice vyjel územně příslušný vyšetřovatel požárů. Podle prvotní informace se v objektu nikdo nenacházel, všichni zaměstnanci stačili včas vyjít ven.

Po příjezdu říčanské jednotky s velitelem čety byl udělán rychlý průzkum, kterým byl potvrzen rozvoj požáru v nadzemní části objektu a střechy. Současně byl vyhlášen druhý poplachový stupeň s žádostí o vyslání dalších jednotek. Na místo tak vyrazili profesionální hasiči z Českého Brodu a dobrovolní z Babic, Doubku, Říčan, Tehova a Žernovky. Z kolínské centrální hasičské stanice vyjel řídící důstojník územního odboru. V rámci mezikrajské spolupráce byla vyžádána pomoc hasičů HZS hlavního města Prahy ze stanice Chodov.

Podle další upřesňující informace požár zasáhl střešní prostor o přibližné rozloze 30x20 metrů. Velitel zásahu si vyžádal vyslání techniky se speciálním hasicím zařízením CCS Cobra. Jedno z nich měli ve své výbavě hasiči z Prahy, další bylo vysláno na prvovýjezdové cisterně z centrální kutnohorské stanice. Na nádrži v centru Tehovce bylo pro doplňování cisternových automobilových zřízeno čerpací stanoviště.

Požár se střechou rychle šířil a kromě dalších cisteren bylo zapotřebí i více automobilových žebříků a plošin, kontejnerů kombinovaného hašení a vzhledem k zásahu v dýchací technice i protiplynových automobilů s náhradními lahvemi se stlačeným vzduchem. V 19.23 hodin byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu a do Tehovce zamířily posilové jednotky, především s velkokapacitními cisternami – profesionální z Kladna, Slaného, Mělníka, Nymburka a Příbrami a dobrovolné obcí Jílové u Prahy, Všestary a Zvánovice. Praha vyslala profesionální hasiče ze stanice Satalice a dobrovolné obcí Dolní Měcholupy, Horní Měcholupy, Koloděje, Kolovraty, Řepy a Újezd.

Zásobování vodou bylo rozšířeno po vytvoření druhého čerpacího stanoviště, tentokrát na rybníku Požár v Louňovicích, který leží asi tři kilometry od místa požáru. Pokud to situace dovolovala, bylo několik vodních proudů nasazeno vnitřkem budovy. Více proudů ale hasiči nasadili ze žebříků a plošin, neboť bylo zapotřebí hasit plameny zachvácenou střechu.

Kvůli efektivnější koordinaci hasebních prací a nasazování hasičů dorazil na místo i spojový vůz z Krajského ředitelství HZS Středočeského kraje v Kladně a byl zřízen štáb velitele zásahu, kterým byl řídící důstojník kraje. Kolem půl deváté měl k dispozici asi 150 hasičů. Pro jejich lepší orientaci v neznámém prostředí i pro snížení rizika úrazů byla na místo vyslána vozidla s dalšími osvětlovacími balony, která vyjela ze stanic Benešov, Mělník a Stará Boleslav, v záloze byly balony i na několika stanicích kladenského územního odboru (Jílové, Kladno, Rakovník a Slaný). Povolána byla i Chemická laboratoř Kamenice na měření čistoty ovzduší.

Velitel zásahu přijal pomoc Českého červeného kříže, který se nabídl zajistit týlové zabezpečení, především pitný režim a stravu, a to až pro dvě stě hasičů. Dále povolal k zásahu tankovací kontejner, aby v případě nutnosti bylo možné doplňovat techniku pohonnými hmotami, a z preventivních důvodů při nočním zásahu také zdravotnickou záchrannou službu.

Zásah pokračoval na pěti úsecích, na které bylo požářiště rozděleno. Čtyři minuty po dvaadvacáté hodině nechal velitel zásahu vyhlásit nejvyšší stupeň Z (zvláštní) a povolal další síly a prostředky, aby se hasiči v náročné práci mohli střídat. Poplach zazněl na zbrojnicích dobrovolných hasičů v Brandýse nad Labem, Čelákovicích a Zásmukách, zanedlouho i na stanici pražských hasičů v Modřanech. Ke zrychlení doplňování cisteren bylo na čerpacím stanovišti v Louňovicích zprovozněno velkokapacitní čerpadlo Somati.

Krátce před třiadvacátou hodinou začali hasiči ze skladů v přízemí s vynášením zboží, které ukládali na vytipované místo střežené Policií ČR. Pokračovalo i měření množství škodlivin v ovzduší, a to hlavně v nejbližších obcích, ke kterým převážně směřoval vítr. Na žádném z míst nebylo zjištěno překročení hygienických limitů měřených plynů.

Ve 23.18 hodin dostali hasiči požár pod kontrolu a velitel zásahu ohlásil operačnímu středisku lokalizaci. Při požáru nebyl nikdo zraněn ani se nenadýchal kouře, bez zranění proběhl i složitý zásah v nočních podmínkách, takže přivolaná posádka zdravotnické záchranné služby ze stanoviště Říčany byla odeslána zpět. Zároveň začala i první redukce jednotek.

     

Přímé škody byly předběžně odhadnuty na několik desítek milionů korun, přesná částka bude stanovena po došetření události, stejně tak určení příčiny vzniku požáru. Vyšetřovatelé se na místě sejdou ve čtvrtek dopoledne.

Zálohu za stanici Říčany zajistila dobrovolná jednotka obce Mnichovice, českobrodskou stanici zálohovali dobrovolní hasiči v Kostelci nad Černými lesy.

Aktualizace

0.26 hodin – snížení počtu bojových úseků z pěti na tři, další redukce sil a prostředků

1.27 hodin – stupeň požárního poplachu Z (zvláštní) zrušen a snížen na třetí, v nočních a časných ranních hodinách proběhlo několikrát střídání zasahujících jednotek

8.07 hodin – stupeň požárního poplachu snížen ze třetího na druhý, krátce poté byla ukončena činnost spojového vozu

9.31 hodin – zrušen jeden ze tří bojových úseků

10.01 hodin – na místo se opět dostavila Chemická laboratoř Kamenice, aby odebrala vzorky vody odtékající z požářiště a z místních vodních toků (např. Rokytka)  

10.56 hodin – hasební práce s vyhledáváním skrytých ohnisek pokračují už jen na jednom úseku

11.03 hodin – zahájena činnost vyšetřovací skupiny (HZS Středočeského kraje, GŘ HZS ČR, Technický ústav požární ochrany Praha, Služba kriminální policie a vyšetřování PČR)

11.22 hodin – stupeň požárního poplachu snížen na první (základní úroveň)

13.18 hodin – pokračuje vyšetřování, většina jednotek odjela, povolána místní dobrovolná jednotka Tehovec na zajištění dohlídky, v 18.00 hodin kontrola a rozhodnutí o dalším postupu

Zásah zaznamenaný kamerami Dokumentační skupiny GŘ HZS ČR:

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

001-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled

002-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

002-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled

003-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

003-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled

004-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

004-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled

005-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

005-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled

006-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

006-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled

007-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

007-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled

008-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

008-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled

009-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

009-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled

010-Požár velkoprodejny zahradní techniky v Tehovci

010-Požár velkoprodejny zahradní technik... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem