HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

S historickými hasičskými auty tří zemí pojede i Praga z ostravského hasičského muzea

Historická hasičská auta hned ze tří zemí – České republiky, Slovenska a Polska - pojedou za necelý měsíc Propagační jízdu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, která povede na přelomu června a července 2012 Moravskoslezským a Zlínským krajem. Trasa měří 320 kilometrů. Start je 29. června v Českém Těšíně (okres Karviná), cíl 2. července ve valašském městě Zlíně.
 
Do akce se zapojí v první etapě - při jízdě kolem Českého a polského Těšína - také hasičské vozidlo Praga Aero 150 z roku 1951, kterou má v expozici Hasičské muzeum města Ostravy. V její posádce jsou průvodci muzea i Příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), všichni budou oblečeni do bílých uniforem s červenými doplňky. Do letošní propagační jízdy jsou zapojeni i další příslušníci HZS Moravskoslezského a HZS Zlínského kraje.
 
Jde již o čtvrtou propagační jízdu dobrovolných hasičů od roku 2009 – ale poprvé mezinárodní. Záštitu nad touto akcí převzali hejtmani obou krajů. Jízda se pořádá u příležitosti 20. výročí znovuobnovení činnosti Hasičské vzájemné pojišťovny, a.s.
 
Slavnostní zahájení bude v pátek 29. června 2012 ve 14 hodin na náměstí ČSA v Českém Těšíně, kde místní hasiči (z ČR i Polska) chystají bohatý program, spojený s návštěvou místního hasičského muzea. Hasičské veterány projedou českou i polskou část Těšína, z obou břehů hraniční řeky Olše (Olzy) bude stříkačkami vybudován „vodní most přátelství“ a u mostu Svobody bude uctěna památka zahynulých polských hasičů.
 
V následujících dvou dnech historická hasičská vozidla zastaví například v Mostech u Jablunkova, Hrčavě, Nošovicích, Frýdku-Místku a Štramberku. Na každé zastávce bude připraven zajímavý program v režii zdejších hasičů. První zastávka ve Zlínském kraji bude 1. července před polednem, a to v Rožnově pod Radhoštěm, pak zastaví mj. ve Vsetíně či Luhačovicích. Jízda bude slavnostně ukončena 2. července ve Zlíně odpoledne, když vozidla mj. opět projedou městem.
 
Jízda je, jak již bylo uvedeno, v pořadí čtvrtou akcí svého druhu. Poprvé dobrovolní hasiči vyrazili na týdenní pouť v červnu 2009 z Centra hasičského hnutí v Přibyslavi, aby přivezli na Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích oheň XIV. mezinárodní hasičské soutěže CTIF (známé spíše jako Hasičská olympiáda). O rok později absolvovali trasu Lány-Litoměřice, třetí propagační jízda se konala v srpnu 2011 pod heslem „Jedeme na Pyrocar 2011!“, trasa vedla z Bílých Poličan do Přibyslavi a měřila přibližně 250 kilometrů.
Odkazy do noveho okna

jizda2012_PragamuzeumOstrava (1)

jizda2012_PragamuzeumOstrava (1) 

Detailní náhled

jizda2012_PragamuzeumOstrava (2)

jizda2012_PragamuzeumOstrava (2) 

Detailní náhled

jizda2012_TatraStramberk (NJ)

jizda2012_TatraStramberk (NJ) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem