HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozsáhlý požár v Doubku nedaleko Říčan likvidovalo sedmnáct jednotek

V úterý 29. října v 21.41 hodin přijala operátorka tísňové linky HZS Středočeského kraje informaci o požáru přístřešků se dřevem v obci Doubek v okrese Praha-východ. 

Podle upřesňujících telefonátů se požár vlivem silného větru rychle rozšiřoval na další navazující objekty a hrozilo přeskočení plamenů i na rodinný dům. V ohrožení byly i sousední zemědělské objekty – drůbežárna a kravín. Proto byl ihned vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Říčany a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Babice, Doubek, Mukařov, Říčany, Struhařov, Škvorec, Tehov, Tehovec a Žernovka.

Při příjezdu prvních jednotek bylo požárem zasaženo několik skladů se dřevem i volně uložené dřevěné palety na rozlehlé soukromé parcele. Plameny už navíc poškodily i přívodní vedení elektrického proudu do obce, které bylo přímo nad místem požáru. Kvůli zajištění bezpečnosti zásahu byly rozvodné závody požádány o odpojení celé oblasti.

Velitel zásahu rozdělil požářiště na dva úseky, na kterých nasadil nejprve šest a po chvíli deset C proudů. Hasiči v dýchací technice se soustředili především na uchránění rodinného domu a obou zemědělských staveb. Vzhledem k neustávajícímu silnému větru se nedařilo dostat požár pod kontrolu, proto nechal velitel zásahu vyhlásit třetí stupeň požárního poplachu. Zároveň kvůli nedostatku hasební vody zřídil na rybníku v centru obce čerpací stanoviště.

Do Doubku zamířily další jednotky – kromě dobrovolných sborů Sibřina, Tuklaty a Úvaly vyjeli i profesionální hasiči z Kolína a Českého Brodu, aby dovezli na obměnu dýchací techniku, která začala docházet. Na zdolání požáru byly nasazeny další vodní proudy i za použití smáčedla ke zvýšení účinnosti hašení.

Z jedné ze zasažených kůlen se podařilo vynést dva kanystry s benzinem a dvě desetikilové propanbutanové lahve, které hasiči začali ihned ochlazovat. Půl hodiny před půlnocí byl požár lokalizován. Po poradě s přítomným řídícím důstojníkem kraje byla přes operační středisko generálního ředitelství vyžádána výpomoc Záchranného útvaru HZS ČR s těžkou technikou. Z jihlavské roty pak vyjel kolový speciál Tatra 815 6x6 UDS 214.

Ze stanice v Kutné Hoře byl k požáru vypraven týlový kontejner, aby zasahující jednotky měly zázemí a místo pro stravování, neboť starosta obce zajistil pro hasiče jídlo a pití.

Krátce po druhé hodině noční byl stupeň požárního poplachu snížen na druhý. Po příjezdu techniky z Jihlavy začalo postupné rozhrabování požářiště, vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování. Tyto práce byly ukončeny kolem půl páté, kdy už byl poplachový stupeň na základní úrovni a většina jednotek odjela na své základny.

Na dohlídku zůstala na místě jen dobrovolná jednotka z Doubku, která svoji činnost ukončila až v dopoledních hodinách, kdy na závěrečnou kontrolu přijel velitel čety z říčanské stanice. V 9.49 hodin byla operačnímu středisku ohlášena likvidace a místo požáru bylo předáno majiteli. Zároveň byli na místo vpuštěni technici rozvodných závodů, aby mohli opravit přívodní vedení a obnovit dodávku elektrického proudu.

Podle vyšetřovatele byla příčinou vzniku požáru nedbalost při používání otevřeného ohně. Přímé škody vyčíslil na 300 tisíc korun, díky nasazení potřebného počtu sil a prostředků se však hasičům podařilo uchránit majetek v hodnotě 15 milionů korun. Při likvidaci požáru byli lehce zraněni dva dobrovolní a jeden profesionální hasič, všichni však po prohlídce na místě a ošetření pokračovali v zásahu.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem