HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozsáhlý požár pole ve třetím stupni poplachu pomáhalo hasit i letadlo

Požár neposekaného pole s pšenicí mezi obcemi Drachkov a Nesvačily v katastru Bystřice na Benešovsku byl na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášen v neděli 30. července chvilku před polednem. 

V ten okamžik měl rozsah okolo 400 metrů čtverečních. Na místě však foukal silný vítr, a tak při příjezdu prvních hasičů hořelo už na ploše 10 hektarů a oheň se dál velmi rychle šířil směrem k Nesvačilům. Rozšíření požáru do obce se díky rychlému vyhodnocení situace a následnému zásahu podařilo zabránit v 12:49 hodin.

Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň poplachu a na místo bylo postupně povoláno 16 jednotek hasičů s 24 cisternami a třemi dalšími vozidly. Díky spolupráci s místním starostou a zemědělci vyjely na pomoc traktory, které hořící pole oborávaly a snažily se tak zabránit dalšímu šíření požáru. Na místo byl také z Jihočeského kraje povolán letoun An-2 určený na letecké hašení. Plnění vody do nádrže o objemu 1500 litrů probíhalo na nedalekém benešovském letišti. Letadlo na hořící pole provedlo celkem 9 shozů.

Jeden z hasičů se nadýchal zplodin hoření, na místě byl ošetřen posádkou zdravotnické záchranné služby, transport do nemocnice nebyl nutný.

Požár, který se rozšířil na plochu 60 hektarů, byl zlikvidován krátce před 14:30 hodin. Podle vyšetřovatele bylo jeho příčinou cizí těleso, které vniklo do žacího ústrojí kombajnu. Škoda byla vyčíslena na 1,1 milionu korun, hasiči uchránili další hodnoty za 2 miliony korun.

Dohlídkou nad požářištěm byla pověřena dobrovolná jednotka obce Bystřice. Po dobu zásahu zajistily zálohu stanice Benešov pro případ vzniku další mimořádné události jednotky dobrovolných hasičů Přestavlky u Čerčan a Vranov.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem