HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozsáhlý požár pole a stromů u Mratína pomáhalo hasit letadlo

Ve čtvrtek 5. července před 13. hodinou byl středočeským hasičům ohlášen požár pole s pšenicí malého rozsahu za obcí Mratín ve směru k Nové Vsi v okrese Praha-východ. 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče z neratovické stanice a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Veleň a Kostelec nad Labem, celkem s pěti cisternovými automobily.

Než stačili hasiči dorazit, požár se vlivem silnějšího větru rozšířil na další pole a stromy. Velitel zásahu po příjezdu na místo vyhlásil druhý stupeň poplachu a vyžádal si posilové jednotky. Operační důstojník povolal jednotky HZS Stará Boleslav a SDH obcí Brandýs nad Labem, Klecany, Neratovice a Zdiby a aktivoval Leteckou hasičskou službu z Jičína.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu za hodinu a půl od zahájení zásahu. Letoun An-2 provedl dva shozy po 1500 litrech vody. Jeho plnění zajistili podnikoví hasiči Aero Vodochody Aerospace. Na hašení se tak podílelo devět jednotek s třinácti cisternami.

Požár zasáhl hektar pole s pšenicí a 23 hektarů pole s ječmenem. Vyšetřovatel příčin požárů vyčíslil škodu na 450 tisíc korun, hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši 1,5 milionu.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem