HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozsáhlý požár na Berounsku likvidovaly ve třetím stupni i dva vrtulníky - AKTUALIZACE 4

První informaci o požáru lesa u obce Chodouň v okrese Beroun přijala tísňová linka středočeských hasičů v úterý 21. srpna deset minut po čtrnácté hodině. 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče ze stanic v Berouně a Hořovicích a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bavoryně, Chodouň, Lochovice, Suchomasty a Zdice. Jako první byla na místě berounská jednotka, která zjistila, že jde o požár lesního porostu ve špatně přístupném a velice svažitém terénu s převýšením kolem sta metrů. Kouř navíc vycházel z několika míst, proto nechal velitel zásahu vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu a povolal dobrovolné jednotky z Hostomic, Králova Dvoru a Lhotky u Lochovic. Zároveň požádal o zajištění leteckého hašení.

V danou chvíli však nebylo možné k události poslat žádný vrtulník a požár neustále nabíral na intenzitě. V šestnáct hodin velitel zásahu vyhlásil třetí poplachový stupeň a do Chodouně zamířily dobrovolné jednotky obcí Kotopeky, Liteň, Řevnice, Svatá a Žebrák. Kromě asi dvaceti cisternových automobilových stříkaček byla na místě i speciální čtyřkolka ze stanice HZS Beroun a další technika pro zabezpečení zásahu, včetně spojového vozu z krajského ředitelství.

Kolem čtvrt na pět doletěl k požáru vrtulník Armády ČR, který udělal za hodinu celkem 25 shozů po 800 litrech. Potřebnou vodu nabíral z Veského rybníku v obci Tmaň, kde bylo čerpací stanoviště i pro cisterny. Kvůli potřebě tankovat pak odletěl na kbelskou základnu, ale nahradil ho stroj Letecké služby Policie ČR. V 18.22 hodin byla operačnímu středisku oznámena lokalizace požáru, na který v té době bylo na ploše téměř deseti hektarů nasazeno 22 D proudů. Pět minut před devatenáctou hodinou pak bylo letecké hašení ukončeno, policejní vrtulník provedl devět shozů bambi vakem o objemu 900 litrů.

Až do setmění pokračovaly dohašovací práce pomocí D proudů a prořezávání stromů, které hrozily pádem. Po deváté hodině večerní byla veškerá činnost přerušena, neboť za tmy hrozilo nebezpečí úrazů v náročném rizikovém terénu s prudkými srázy, navíc mezi padajícími stromy.

Na dohlídku požářiště zůstaly přes noc na místě profesionální jednotky z Berouna a Hořovic a dobrovolný sbor z Kublova, na výpomoc byla ještě povolána jednotka obce Chyňava. Stravu a pitný režim zajistil pro hasiče starosta obce Chodouň, který rozvážel balenou vodu už v průběhu odpoledne.

Z rozhodnutí velitele zásahu budou další práce pokračovat po poradě a zhodnocení situace ve středu ráno po osmé hodině.

22. srpna 2018:
Ve středu ráno byli vystřídáni hasiči, kteří dohlíželi nad požářištěm přes noc, kromě toho se na místo vrátily i další síly. Velitel zásahu měl k dispozici dvě profesionální a jedenáct dobrovolných jednotek, to znamená asi padesát hasičů, proto opět vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu. Zasažený prostor byl rozdělen do tří úseků, které jednotky postupně procházely a dohašovaly doutnající místa.

V průběhu dne by se měl sejít vyšetřovatel požárů s lesníkem, aby společně posoudili výši škody a uchráněných hodnot. Už nyní je podle vyšetřovatele zřejmé, že požár, který měl na ploše asi deseti hektarů několik poměrně vzdálených ohnisek, nemohl vzniknout samovolně. Příčinou jeho vzniku tak s největší pravděpodobností bude úmyslné zapálení!

23. srpna 2018:
V noci na čtvrtek opět hlídalo požářiště asi šest jednotek. Po ranním vystřídání a dojezdu posil pokračovali hasiči v procházení terénu, vyhledávání doutnajících míst a jejich dohašování. Podle velitele stanice HZS Beroun mjr. Ing. Pavla Šimka by v odpoledních hodinách mohl být několikadenní zásah v náročném terénu ukončen a požářiště by si mohl převzít majitel, kterým je obec Chodouň. 

Odpoledne v půl čtvrté ohlásil velitel zásahu Krajskému operačnímu a informačnímu středisku HZS Středočeského kraje likvidaci požáru. Všechny přítomné jednotky začaly s balením materiálu a postupně odjížděly na své základny. Událost ovšem ještě zůstane do ranních hodin otevřena. Do té doby bude v dvouhodinových intervalech požářiště kontrolovat místní dobrovolná jednotka Chodouň.

27. srpna
O víkendu byla celá téměř desetihektarová plocha, kterou požár zasáhl, důkladně prohlédnuta správcem lesa. Na základě tohoto průzkumu byly přímé škody způsobené požárem vyčísleny na jeden a půl milionu korun. Zásahem, který v náročném terénu trval asi padesát hodin, hasiči uchránili lesní porost v hodnotě kolem osmi milionů.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem