HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozsáhlý požár lesa v Otaslavicích na Prostějovsku.

Až tři hektary lesního porostu dnes podlehly ničivým plamenům u Otaslavic na Prostějovsku. U požáru byl postupně vyhlášen třetí nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hustý černý kouř byl vidět z velké dálky, složitý přístup k nalezení si vytrpělo několik prvních dojíždějících jednotek. Těžce přístupný terén pro hasičskou techniku, ale i hustý porost pro samotné natažení hasebního vedení a to v součtu až několik stovek metrů. 

  1. III.stupeň požárního poplachu - situace na místě - požár lesa Otaslavice
  2. 8:00 - Aktualizace - rozsáhlý požár lesa Otaslavice

Výhled na několik hodin intenzivního hašení s okamžitou žádostí povolání letecké techniky kolegů Policie ČR s účinnou pomocí hašení bambivakem. Postupně došlo k posílení jednotek a změn stupnice požárního poplachu. V průběhu dne se tak na požářišti již prostřídalo 17 jednotek, v součtu více jak dvě desítky cisternových vozidel a počet zasahujících hasičů přibližující se trojcifernému číslu.

V prvotní fázi bylo nutné co nejrychleji rozsáhlý požár obestoupit a s dostatečným počtem kyvadlově pendlující techniky ke třem čerpacím stanovištím zpět k ohniskům rovněž zabezpečit i odpovídající zásobu hasební vody. Účinnou pomoc zajistilo hašení pomocí vrtulníku, plnění rovněž bylo zajištěno pomocí cisteren z místa nedaleko plochy hoření.

V sumarizaci tedy zasahovalo 17 jednotek ze dvou krajů (Olomoucký a Jihomoravský), včetně jednotky vojenských hasičů z Vyškova a zapojení vrtulníku Policie ČR. Rozloha požářiště na ploše dosahující tří hektarů. Majitel vyčíslil škodu předběžně v částce 400 tis. korun. Vše se obešlo bez zranění. V prostoru se nenachází žádné hrozící nebezpečí optikou těsné blízkosti vojenského prostoru Březová. Událost se nachází na územní Olomouckého kraje – okres Prostějov.

Podvečerní zásah u požářiště rozděleného na tři úseky vykazoval možná nebezpečí pohledem do spodní části horizontu, kde zahoření kořenů a plochy vyžadovalo důkladné oddělení a vytvoření bezpečnostní valu pro možné rozšíření, do činnosti byli zapojeni tzv. pilaři a pomoc zajistili také vlastnící několika zaměstnanci.

Ve večerních hodinách bude probíhat pouze dohled nad požářištěm se snížením počtu nasazených jednotek. Za lepších světelných podmínek v ranních hodinách bude rozhodnuto o navazujícím postupu.

Další aktualizaci očekávejte v čase 7:00-8:00 7.8.2018

Zdeněk Hošák | tiskový mluvčí | HZS Olomouckého kraje

Odkazy do noveho okna

pozar lesa Otaslavice

pozar lesa Otaslavice 

Detailní náhled

pozar lesa Otaslavice

pozar lesa Otaslavice 

Detailní náhled

pozar lesa Otaslavice

pozar lesa Otaslavice 

Detailní náhled

Pozar lesa otaslavice

Pozar lesa otaslavice 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem