HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozhodněte, kdo se stane největším hrdinou Zlínského kraje!

ZLÍN, 15. 2. 2016 – Neděle 14. února patřila nejen svátku všech zamilovaných, ale také startu hlasovacího období projektu Cena Salvator 2015 – Cena hejtmana Zlínského kraje. Od tohoto dne může široká veřejnost hlasovat o tom, kdo se stane největším hrdinou Zlínska. Cena Salvator je totiž ocenění pro skutečné hrdiny – ty, kteří zachránili v roce 2015 lidský život. Projekt každoročně organizují studenti Fakulty multimediálních komunikací UTB. 

Během měsíčního hlasovacího období veřejnost rozhodne, kdo se stane vítězem Cen Salvator 2015 v kategoriích Občan a Dětská cena. Tipy na odvážné občany mohli lidé zasílat v nominačním období, které skončilo 8. února. Nominace přijaté do kategorie Dětská cena těší obzvlášť – několik let totiž tato kategorie své vítěze nenašla. Rok 2015 ale ukázal, že na Zlínsku žijí velmi odvážné a statečné děti.

Jedním z nich je 15letý Petr, který se se svou mladší sestrou vracel jednoho nedělního odpoledne domů, stejnou cestou jako už tolikrát. Tehdy se ale stalo něco, co by nikdo z nás nechtěl zažít. Petr uslyšel výkřik. Otočil se a spatřil ženu, která bez dechu a zakrvácená ležela na zemi. Zřejmě vypadla nebo vyskočila z okna. Ač byl Petr nejprve v šoku, zachoval chladnou hlavu, okamžitě zavolal záchrannou službu, která mu poradila, jak podat ženě první pomoc, a zůstal u ní až do příjezdu sanitky.

Velmi odvážně se zachovaly i Kristýna a Anna-Marie. Když jedno pondělí jejich spolužákům z druhé třídy skončilo vyučování, vydali se chlapci domů, cestou kolem řeky. Nejprve se jen nevinně postrkovali, ale jeden pak druhému vzal školní tašku a hodil ji do řeky. Chlapec, kterému aktovka patřila, do řeky skočil, aby tašku vylovil. Silný proud ho však stáhl a chlapeček se začal topit. Naštěstí šly kolem statečné dívky, které viděly, co se stalo. Neváhaly ani sekundu, vrhly se do vody, chlapce vytáhly a poskytly mu suché oblečení.

Skutečné hrdiny nedělají superschopnosti nebo plášť, ale jejich činy. Jedním z opravdových hrdinů je paní Adéla. Když se v říjnu roku 2015 vracela z domova pro seniory v Luhačovicích, kde pracuje jako ošetřovatelka, po cestě si všimla, že k železničnímu přejezdu u zámku přišla starší žena. Ta si stoupla do kolejiště a zůstala stát. Na přejezdu však již byly stažené závory a vysokou rychlostí se sem blížil vlak. Paní Adéla na ženu začala ihned hlasitě volat. Žena však řekla, že je to dobré… Paní Adéla neváhala, k ženě se rozběhla a strhla ji z kolejí. Hned poté místem projel rychlík. Přestože strojvedoucí situaci zpozoroval a okamžitě začal brzdit, vlak se zastavil až za místem, kde 76letá seniorka stála.

Jako pravý hrdina, který neváhá pomoci, se zachoval i pan Marek. Ten byl v prosinci roku 2015 svědkem dopravní nehody, která se stala poblíž obce Hodějice na Vyškovsku. Vozidlo, které jelo před ním, náhle změnilo směr jízdy, sjelo z vozovky a narazilo do betonové zídky. Prudký náraz vozidlo vymrštil do vzduchu a z podvozku auta vyšlehly plameny. Vůz dopadl na střechu a začal celý hořet. Pan Marek okamžitě zastavil své auto a běžel k hořícímu vraku. Ke zraněnému se snažil dostat přes dveře spolujezdce, jenže ty byly zaklíněné. Nakonec se k řidiči, který byl naštěstí při vědomí, ale v šoku, dostal a dokázal ho vyprostit i z bezpečnostního pásu vozidla. Velmi pomohl i řidič projíždějícího auta, který pomocí hasicího přístroje zpomalil rychlý postup plamenů.

Který z těchto hrdinů si 1. dubna odnese ze slavnostního galavečera Cenu Salvator 2015? O tom rozhodnete vy! Hlasovat můžete pomocí formuláře na webu www.cenasalvator.cz nebo pomocí hlasovacích boxů, které jsou umístěny u pokladny v GA Cinema ve Zlatém jablku, v 15. budově Baťova institutu a v Univerzitním centru UTB (budova rektorátu).

Kontakt: Jana Bělunková, PR manažer • jana.belunkova@cenasalvator.cz • +420 775 971 391

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem