HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rogalo s pilotem zůstalo viset na stromu 15 metrů nad zemí

(16. 7. 2017) Dnes odpoledne se zachytilo rogalo i s pilotem na stromě ve Štítné nad Vláří na Zlínsku. 

V 15:23 hodin přijalo operační středisko hasičů zprávu, že ve Štítné nad Vláří-Popov, místní část Plaňava, uvízlo na stromě rogalo s pilotem asi 500 metrů pod vrcholem kopce Pláňava. K vyproštění pilota byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z požární stanice Valašské Klobouky a lezecká skupina z centrální požární stanice ve Zlíně, a také jednotka dobrovolných hasičů ze Štítné nad Vláří.

Strom, na kterém videlo rogalo s pilotem, byl v nepřístupném terénu. Hasiči s nezbytným materiálem proto museli přijít na místo pádu rogala pěšky. Pilot rogala, zavěšený v popruzích, s hasiči komunikoval a sdělil jim, že není zraněný. Hasiči se pilota snažili vyprostit s pomocí nastavovacích žebříků. Zachránit z nedobrovolného uvěznění se ale podařilo až členům lezecké skupiny. Protože pilot visel v popruzích více jak hodinu, byla vyžádána zdravotnická záchranná služba k provedení preventivního vyšetření. Nebylo zjištěno žádné vážné zranění.

Členové lezecké skupiny pilotovi ze stromu sundali i jeho rogalo, které nebylo pádem poškozeno. Pilot si rogalo složil, uložil na své vozidlo a odjel domů.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem