HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Riziko dopravních nehod je v zimě 15x vyšší. Co dělat v případě nehody?

Věděli jste, že při jízdě na sněhu a ledu je riziko nehody patnáctkrát vyšší než na suché komunikaci? Zimní podmínky každoročně přináší v porovnání s jinými ročními obdobími zvýšené nároky na řidiče i vozidla. 

Na co si dát pozor před cestou? Nezapomeňte na řádné očištění vozidla od sněhu a námrazy. Před jízdou je nutné odstranit z vozidla sníh a led, kvůli kterému může dojít k dopravní nehodě, důležité je zaměřit se především na čelní sklo vozu. Samozřejmostí by mělo být používání zimních pneumatik, pro jízdu na sněhu bychom je měli hustit o cca 20 kPa více než v létě.

Udržujte dostatečný odstup. S náledím na komunikaci musíme počítat nejčastěji v lesních úsecích, na mostech a ve vyjetých podélných stopách. Odstup mezi vozidly je důležité udržovat větší než na suché vozovce.

Co když uvízneme v koloně? Mysleme na to, že při delších jízdách je dobré mít plnou palivovou nádrž, ve vozidle deku, případně teplé nápoje. Při jízdě do horských oblastí nezapomeňme na zimní řetězy, lopatu a případně trochu písku k podsypání kol vozu v případě uvíznutí na zledovatělé vozovce.

Co dělat při dopravní nehodě?
Zastavit vozidlo a vypnout motor, dále označit místo dopravní nehody výstražným trojúhelníkem nebo použít varovné světelné ukazatele, obléct si reflexní vestu. Při hromadné dopravní nehodě opustit co nejdříve vozidlo a nezdržovat se v blízkosti havarovaných vozidel (nejlépe za svodidla).

Pokud by hrozil výbuch nebo požár, je nutné, aby všechny osoby opustily nebezpečný prostor. Dopravní nehodu je třeba nahlásit na tísňovou linku 150 nebo 112. Důležité je sdělit co nejpřesněji místo nehody a jaké jsou viditelné následky, např. zranění, požár, únik kapalin. K orientaci Vám poslouží vědět, odkud kam jedete (směr jízdy), na kterém kilometru se nacházíte, který sjezd, návěstí či kilometrovník jste minuli, jaké číselné označení má přejezd nebo jaké výrazné krajinné prvky se nacházejí v blízkosti (stromořadí, rybník atd.). Ve městě si pak můžete navíc všímat názvů ulic, čísel popisných domů, čísel pouličních lamp. Popřípadě můžete využít např. aplikace mobilního telefonu a nahlásit konkrétní souřadnice GPS.

Autor: kpt. PhDr. Tomáš Beneš

Leták - Co dělat při dopravní nehodě

vytisknout  e-mailem