HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Říjnové požáry na Vysočině

Statistika hasičů na Vysočině se v průběhu měsíce října rozrostla o 59 požárů. Ve srovnání s říjnem roku 2010 je to o 10 více. Letošní a ani loňské říjnové požáry naštěstí nikoho nepřipravily o život. Zranění při požárech utrpěli letos čtyři lidé, vloni šest. Celková majetková škoda vzniklá požáry byla předběžně vyčíslena na částku přesahující 5.200.000 Kč. Což je o 500.000 Kč méně než za sebou zanechaly požáry loňského října.

Nejvíce požárů se v říjnu rozhořelo na Jihlavsku – 23. Nejméně naopak na Pelhřimovsku - 7.
 
Požáry podle územních odborů 
ÚO 2011 2010
Jihlavsko
23
10
Havlíčkobrodsko
9
6
Pelhřimovsko
7
9
Třebíčsko
8
8
Žďársko
12
16
Celkem
59
49
U osmatřiceti požárů probíhá dosud šetření příčiny jejich vzniku, popřípadě se jedná o požáry dále nedošetřované.
 
 
I když topná sezóna teprve začala, tak má na svědomí jen v průběhu uplynulého měsíce na Vysočině již šest požárů. Požáry zatím za sebou nezanechaly výrazné majetkové škody. Je však třeba dbát vysoké opatrnosti a řídit se následujícími doporučeními:
 
o Před zahájením užívání jakýchkoliv topidel důkladně přečíst návod na použití od výrobce a těmito informacemi se řídit.
o Nepoužívat neschválená (podomácku vyrobená) technická vylepšení.
o Používat paliva určená výrobcem topidla.
o Provádět pravidelné kontroly a čištění spalinové cesty.
o Dodržovat bezpečné vzdálenosti hořlavých předmětů od topidla – vzniká zde riziko vzniku požáru hořlavých materiálů sálavým teplem.
o Vhodné je použití nehořlavé podložky pod topidlo, která znemožní vznícení podlahy například od žhavých uhlíků vypadlých z kamen.
o Neskladovat v topné místnosti hořlavé materiály, jako jsou barvy, laky apod.
o Zajistit dostatečný přísun čerstvého vzduchu do místnosti, kde je topidlo umístěno. Jde především o plynová zařízení (karmy), kde v případě nedokonalého spalování může dojít k hromadění nebezpečných plynů a případné otravě.
o Komíny a kouřovody udržovat v dobrém technické stavu.
o Dodržovat bezpečné vzdálenosti od komínů v půdních prostorách. Do komínového tělesa nebo komína nesmí zasahovat, ani  k němu těsně přiléhat žádné hořlavé materiály.
o Komíny, u nichž byly zjištěny závady je zakázáno používat.
o Hasiči mohou za špatně vyčištěný komín nebo jiné porušení zásad bezpečného provozu topidel a komínů udělit i desetitisícové pokuty.
o V případě vzniku požáru sazí v komíně urychleně odstraňte veškerý hořlavý materiál z blízkosti komínového tělesa. Zavolejte hasiče na lince 150 nebo 112.
o Požár sazí v komíně nikdy nehaste vodou, mohlo by dojít k jeho popraskání nebo dokonce výbuchu. Do příjezdu hasičů se můžete pokusit zkrotit plameny pomocí vhazování malého množství písku vymetacími dvířky nebo ze střechy na vnitřní stěny komínu. Lze také použít práškový hasící přístroj.
o Pokud požár vznikne od topidla na plyn nebo elektřinu, musíte ze všeho nejdříve vypnout přívod energie.
o Za nezávadný stav komínů nese odpovědnost správce nebo majitel objektu, ne kominík.
 
Požáry podle příčiny vzniku
Příčina 2011 2010
Dosud v šetření, neobjasněná příčina, nedošetřované požáry
38
11
Úmysl
4
6
Nedbalost
6
19
Závady
5
8
Komíny, topidla
6
4
Požár vlivem dopravní nehody
0
1
Celkem
59
49
…psi v akci
Hned dvakrát v říjnu zachránili psi život svým pánům. Požáry přitom od sebe dělilo jen několik hodin. V ranních hodinách dne 10. října 2011 vypukl požár v rodinném domě v Okříškách na Třebíčsku. Štěkáním vzbudil zlatý retrívr svého pána. Zachránil tak život nejenom jemu, ale také staré imobilní ženě, která zůstala v hořícím suterénu domu uvězněna. Odpoledne se hasiči setkali téměř s totožným scénářem při požáru chaty v zahrádkářské kolonii u Vyskytné u Jihlavy. I tady rotvajler probudil svého pána a oba včas stihli hořící chatu opustit.


-pm-

vytisknout  e-mailem