HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reprezentační družstvo HZS Jihočeského kraje v požárním sportu v roce 2018

Požární sport je jedno z nejrozšířenějších sportovních odvětví v celé České republice. Zabývají se jím družstva nejen profesionálních hasičů, ale i mužů, žen i dětí téměř v každém sboru dobrovolných hasičů a celoročně se pořádají různé soutěže, závody a mistrovství v tomto sportu s velkou tradicí. U hasičů profesionálních je požární sport sportem číslo jedna a vypovídá o fyzické kondici a připravenosti příslušníků HZS ČR. 

Požární sport slouží jako příprava fyzické zdatnosti pro příslušníky HZS ČR a skládá se ze čtyř disciplín: výstupu do 4. podlaží cvičné věže, běhu na 100 metrů s překážkami, štafety 4 x 100 metrů s překážkami a královské disciplíny požárního útoku.

Jak se připravovalo jihočeské družstvo?

Příprava reprezentace HZS Jihočeského kraje na sezonu 2018 a zejména na srpnové Mistrovství HZS ČR v Liberci začala již v zimním období, a to konkrétně 4. ledna 2018. Může se zdát, že začátek přípravy byl předčasný. Ale vzhledem k tomu, že výsledky posledních let nebyly příliš uspokojivé, nechtěli jak závodníci, tak především trenér a vedoucí družstva ponechat nic náhodě.
Družstvo tvoří jindřichohradečtí nprap. Radim Švehla, pprap. Stanislav Šmíd, pprap. Pavel Janů, nstržm. Michal Doktor, nstržm. Marek Šenkýř, nstržm. Jan Kučera a nstržm. Jaroslav Poukar. Tým doplňují ppor. Jan Ježek a nstržm. David Hájek z českobudějovické stanice a nstržm. Ivan Pěnča ze stanice ve Strakonicích. Trenérem družstva je bývalý vynikající závodník ppor. Martin Hrádek, vedoucí družstva jsou sportovně i trenérsky velezkušení ředitel územního odboru Jindřichův Hradec plk. Lukáš Janko a nprap. Libor Vondráček. 
Jelikož většinu družstva tvoří závodníci a realizační tým z územního odboru Jindřichův Hradec, odehrávala se většina tréninků právě na jindřichohradecké stanici, kde sportovci trénují výstup do 4. podlaží cvičené věže. Atletickou přípravu, běh na 100 metrů s překážkami, štafetu a útok závodníci trénovali na atletickém stadionu Vajgar v Jindřichově Hradci.
V přípravném zimním období, tedy od ledna do dubna, závodníci trénovali individuálně v rámci směny, dvakrát za měsíc pak proběhlo společné soustředění v tělocvičně na stanici v Písku nebo na stanici a atletickém stadionu v Jindřichově Hradci.
V květnu pak začíná několikaměsíční pro závodníky velmi oblíbené období, a to období závodů. Družstvo HZS Jihočeského kraje se zúčastnilo 15 mítinků po celé České republice včetně již zmiňovaného Mistrovství HZS ČR v Liberci.

Jakých závodů se Jihočeši zúčastnili?

3. 5. 2018                           Karlovy Vary

17. 5. 2018                         Plzeň - Velká cena ČR v požárním útoku

18. 5. 2018                         Plzeň – Memoriál Kružíka

23. 5. 2018                         Ústí nad Orlicí

29. 5. 2018                         Jindřichův Hradec - Jihočeská liga HZS

2. 6. 2018                           Krchleby

7. 6. 2018                           Dneboh  -  Velká cena ČR v požárním útoku

8. 6. 2018                           České Budějovice - Memoriál plk. JUDr. Josefa Blažka

15. 6. 2018                         Písek - Krajská soutěž v požárním sportu družstev HZS JčK

15. 8. 2018                         Odolena Voda -  Velká cena ČR v požárním útoku

16. 8. 2018                         Hradec Králové

23. 8. – 26. 8. 2018           Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR - Liberec

13. 9. 2018                         Petrovice -  Velká cena ČR v požárním útoku

21. 9. 2018                         Brno  - Pohár Vysočiny

26. 9. 2018                        Milevsko - Jihočeská liga HZS

Velký jihočeský úspěch na republikovém mistrovství!

Poslední srpnový víkend se v severočeském Liberci konalo 47. Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR a 65. Mistrovství České republiky družstev Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. Mistrovství je vrcholem každé sezóny každého požárního sportovce. Jedná se o velice prestižní akci, které se účastní sportovci všech 14 krajů celé České republiky. A teprve zde se ukáže, jak se jednotlivci i družstva připravovali. Výsledek dosažený na mistrovství rozhoduje o úspěšnosti nebo neúspěšnosti celé sezóny.
Pro reprezentační družstvo HZS Jihočeského kraje dopadlo letošní mistrovství velice dobře, neboť ve velmi vyrovnané a silné konkurenci před sebe pustilo pouze pět nejlepších krajů a obsadilo celkové, velice krásné 6. místo.
Jihočeši na mistroství zúročili pečlivou a náročnou přípravu, skvěle fungující kolektiv a i to příslovečné sportovní štěstí.

Výsledky MČR 2018.jpg

Pohár Vysočiny a nový jihočeský rekord v požárním útoku

V září se družstvo územního odboru Jindřichův Hradec, jehož členové tvoří základ jihočeské reprezentace, zúčastnilo v Brně tradičního závodu v požárním sportu družstev – Poháru Vysočiny. V konkurenci 10 družstev sahali Jihočeši celý závod po celkovém 1. místě, nakonec skončilo velice těsně na celkovém 2. místě, o pár desetinek za územním odborem Třebíč, který pro změnu tvoří základ reprezentace kraje Vysočina. Za zmínku stojí i to, že Jihočeši v Brně vytvořili nový jihočeský rekord v požárním útoku, a to 22:07 s.

Velká cena HZS ČR v disciplíně požární útok

Reprezentační družstvo HZS Jihočeského kraje se dále zúčastnilo velice prestižního závodu -  Velké ceny HZS ČR v disciplíně požární útok.
Tato liga v požárním útoku se skládá z pěti kol, v roce 2018 se jí zúčastnilo 22 nejlepších družstev z ČR a reprezentace Jihočeského kraje obsadila celkové, velice krásné 5. místo.

Výsledky VC 2018.jpg

A jak dál?

Po velice vydařené a úspěšné sezoně 2018, která byla okořeněna krásnými celkovými i individuálními výkony a dá se charakterizovat jako jedna z nejúspěšnějších za posledních 12 let, nastává pro závodníky zasloužený odpočinek od požárního sportu. Ale jen takový, aby se v lednu roku 2019 jihočeská reprezentace začala připravovat na sezonu nadcházející.

Poznámka na závěr…

O vysoké kvalitě požárního sportu v České republice vypovídá i famózní umístění reprezentačního výběru ČR na Mistrovství světa v tomto sportu, které se letos konalo u našich sousedů na Slovensku v Banské Bystrici. Český výběr nenašel přemožitele a Česká republika se poprvé v historii (v konkurenci 22 reprezentačních týmů) stala mistry světa v požárním sportu družstev 2018.

(Autor článku: ppor. Martin Hrádek, územní odbor Jindřichův Hradec)

Odkazy do noveho okna

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018 (1)

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018... 

Detailní náhled

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018 (5)

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018... 

Detailní náhled

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018 (4)

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018... 

Detailní náhled

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018 (3)

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018... 

Detailní náhled

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018 (2)

Požární sport HZS Jihočeského kraje 2018... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem