Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přečtete si v zářijovém čísle časopisu 112

V září vyjde deváté číslo měsíčníku 112 – odborného časopisu požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva. 

Rubrika POŽÁRNÍ OCHRANA přináší poznatky získané absolvováním tréninkového programu pro vyšetřovatele požárů ve Spojených státech amerických, uvedených v odborném časopise 112 (6/2017), kdy článek detailněji rozvádí teoretické poznatky metody měření hloubky kalcinace a obsahuje také zkušenosti získané z jejího praktického provedení. Přečtete si, že Hasičský záchranný sbor podniku Letiště Praha, a.s., (HZSP) se může směle srovnávat s ostatními evropskými kolegy. Společně s velkým růstem dopravy i počtu přepravených osob, které Letiště Václava Havla Praha v posledních letech zaznamenává, je modernizován i HZSP, což dokládá poslední velká investice v počtu téměř padesáti milionů korun, kterou provozovatel Letiště Praha, a.s., v letošním roce vynaložil na nákup dvou nových letištních speciálů – požární techniky. Ve stanici HZSP tak nyní stojí dva zcela nové automobily Rosenbauer Panther.

V rubrice INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM informujeme o  spuštění systému eCall – celoevropského systému automatického tísňového volání z vozidla. Elektronický bezpečnostní systém byl vyvinut za účelem zrychlení a zpřesnění identifikace volajícího při závažných dopravních nehodách. Dále o Koncepci psychologické služby HZS ČR pro období 2017-2025, která byla schválena 20. června 2017 generálním ředitelem HZS ČR pod číslem jednacím MV- 62413-1/PO-IZS-2017. Dokument vyhodnocuje úkoly psychologické služby HZS ČR z předešlých koncepcí a stanovuje nové s ohledem na současné potřeby a přijatelný rozvoj psychologické služby.

V Rubrice OCHRANY OBYVATELSTVA A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ se dočtete o cvičení orgánů krizového řízení pod názvem „EVI – EVA 2017“. Záměrem cvičení bylo ověřit odstranění nedostatků uvedených ve vyhodnocení cvičení „ZÓNA 2015“ , které proběhlo v zóně havarijního plánování pro Jadernou elektrárnu Temelín. Současně bylo cílem ověřit realizaci krizových opatření hejtmana kraje spojených s provedením evakuace obyvatelstva s využitím zpracované dokumentace na úrovni kraje a obcí s rozšířenou působností k řešení krizových situací. V této rubrice naleznete mimo jiné článek o vzniku tzv. Bílé knihy o bezpečnosti veřejnosti, která se věnuje problematice civilní připravenosti a  ochraně obyvatelstva. Mezi nejzajímavější závěry tohoto materiálu patří např. možnost vybavování hasičských sborů přístroji na detekci výbušnin, slučování operačních středisek složek prvosledové záchrany, možnost společných akvizic armády a složek prvosledové záchrany či provázání civilní připravenosti v rámci NATO s tvořícím se národním systémem ochrany kritické infrastruktury.

V informacích máme pro vás další příběh Nadace policistů a hasičů. Prostor v tomto čísle byl věnován Františku Sofkovi, bývalému příslušníkovi HZS Kraje Vysočina, který utrpěl vážná zranění při výjezdu k zásahu, kdy do jejich požárního automobilu narazil kamion.

Vydavatelem časopisu 112 je MV-generální ředitelství HZS ČR. Časopis není ve volném prodeji. Cena jednoho výtisku je 25,- Kč, roční předplatné je 300,- Kč.
Předplatné a distribuce: A.L.L. production, s.r.o., P.O.Box 732, 111 21 Praha 1, tel. 840 30 60 90, e-mail: 112@predplatne.cz, www.predplatne.cz

Lenka NOVÁKOVÁ, MV-generální ředitelství HZS ČR         

vytisknout  e-mailem