Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přečtete si v říjnovém čísle časopisu 112

V říjnu vyjde desáté číslo měsíčníku 112 – odborného časopisu požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva. 

V rubrice POŽÁRNÍ OCHRANA  přinášíme reportáž o rozsáhlém požáru stáčírny hořlavých kapalin ze dne 29. května 2017 ve výrobním objektu firmy Severochema Liberec. Jednalo se o požár stáčecí linky hořlavých kapalin I. třídy, který se rychle rozšířil do prostoru nadzemních nádrží hořlavých kapalin a na přilehlý objekt výrobní haly s expedicí. Následně vás seznámíme s činností Hasičského záchranného sboru Dopravního podniku hlavního města Prahy, a. s. S rostoucí dopravní infrastrukturou a počtem přepravovaných osob se jeho zaměstnanci musejí učit stále nové věci a zajišťovat bezpečnost v nových stanicích metra, autobusů i tramvají.

V rubrice INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM informujeme o aktualizaci typových činností STČ 04/IZS a STČ 09/IZS, jejichž obsah souvisí s legislativními změnami v gesci Ministerstva zdravotnictví. V typových činnostech došlo k úpravám terminologie a k zavedení dalších pojmů v souladu s aktuální legislativou a zároveň došlo k restrukturalizaci skladby a celkovému zjednodušení textu listů. Na přelomu června a července 2017 se v Polsku konaly „dny vyprošťování“ Rescue Days Poland. Jednalo se o jedno z největších odborných zaměstnání pro hasiče z řad profesionálů, dobrovolníků, ale také podnikových hasičů. Základním tématem bylo vyprošťování osob z havarovaných vozidel u dopravních nehod.

V rubrice OCHRANY OBYVATELSTVA A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ se dočtete o vzdělávání úředníků veřejné správy. Cílem tohoto příspěvku je čtenáře blíže seznámit se systémem, přípravou a provedením zejména úřednické zkoušky státních zaměstnanců a ověření zvláštní odborné způsobilosti úředníků územních samosprávných celků, a to i s ohledem na skutečnost, že se na jejich realizaci významně podílejí také příslušníci a zaměstnanci Hasičského záchranného sboru České republiky.

V informacích uvádíme výsledky ze 46. Mistrovství České republiky družstev Hasičského záchranného sboru ČR a 64. Mistrovství České republiky družstev Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. Nový příběh z Nadace policistů a hasičů je tentokrát věnován Jaroslavu Klimkovi, bývalému hasiči z otrokovické stanice HZS Zlínského kraje.

Vydavatelem časopisu 112 je MV-generální ředitelství HZS ČR. Časopis není ve volném prodeji. Cena jednoho výtisku je 25,- Kč, roční předplatné je 300,- Kč.
Předplatné a distribuce: A.L.L. production, s.r.o., P.O.Box 732, 111 21 Praha 1, tel. 840 30 60 90, e-mail: 112@predplatne.cz, www.predplatne.cz

Lenka NOVÁKOVÁ, MV-generální ředitelství HZS ČR    

vytisknout  e-mailem