Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přečtete si v prosincovém čísle časopisu 112

V prosinci vyjde dvanácté číslo měsíčníku 112 – odborného časopisu požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva. 

V rubrice POŽÁRNÍ OCHRANA si můžete přečíst článek o požáru výrobních a skladovacích hal v Kopřivnici, do kterého se zapojilo vice než 200 hasičů z 33 jednotek požární ochrany. Zásah si vyžádal vyhlášení třetího stupně požárního poplachu, přičemž při něm panovaly velmi obtížné klimatické podmínky. Dozvíte se o CFD modelování v požární vědě a inženýrství. Společným úkolem požární vědy a inženýrské praxe je vytvořit prostředí, ve kterém by byl minimalizován vznik požáru a jeho případné následky na zdraví osob, ochranu majetku a životní prostředí.

V rubrice INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM opět přinášíme novinky chemické služby VII – Profil přístrojů výjezdové skupiny chemické laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva určené pro analyzování úniku nebezpečných látek, záhadných otrav, velkých nálezů nebezpečného materiálu. Dočtete se o taktickém cvičení VLAK 2017, které proběhlo dne 18. dubna 2017 na železničním přejezdu Praha-Michle, kde došlo k nárazu vlakové soupravy do autobusu. Cvičení se zúčastnilo více než 150 hasičů, policistů a záchranářů.

V rubrice OCHRANY OBYVATELSTVA A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ informujeme o proběhlém taktickém cvičení složek integrovaného záchranného systému v Českých Budějovicích, jehož tématem bylo provedení hasebního zásahu v bytovém komplexu Alzheimercentra a Senior domu.  Dále o podzimních lesních požárech v Evropě a návrhu změn v mechanismu CO Unie. Nebo také o tom, jak vodohospodáři vyvíjejí nové metody ochrany vody v areálu Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, v. v. i, v Praze Dejvicích. Ve dnech 14. a 15. září 2017 se konal v Uherském Hradišti šestý ročník mezinárodní konference Krizové řízení a řešení krizových situací.

V informacích se dozvíte o jmenování ředitele HZS  Moravskoslezského kraje plk. Ing. Vladimíra Vlčka prezidentem republiky Milošem Zemanem do generálské hodnosti. Krátce se zmíníme o Dni požární bezpečnosti 2017, který vyhlašuje Česká asociace hasičských důstojníků ve spolupráci s hasičskými záchrannými sbory krajů v pátek 13.

Příloha časopisu je věnována udělení vyznamenání u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu.
Vydavatelem časopisu 112 je MV-generální ředitelství HZS ČR. Časopis není ve volném prodeji. Cena jednoho výtisku je 25,- Kč, roční předplatné je 300,- Kč.
Předplatné a distribuce: A.L.L. production, s.r.o., P.O.Box 732, 111 21 Praha 1, tel. 840 30 60 90, e-mail: 112@predplatne.cz, www.predplatne.cz

Lenka NOVÁKOVÁ, MV-generální ředitelství HZS ČR   

vytisknout  e-mailem