Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přečtete si v listopadovém čísle časopisu 112

V listopadu vyjde jedenácté číslo měsíčníku 112 – odborného časopisu požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva. 

V rubrice POŽÁRNÍ OCHRANA vás seznámíme s vlivem ventilace na způsob vyšetřování požárů v uzavřeném prostoru, které patří z hlediska následků, ať na zdraví či majetku, mezi ty nejzávažnější. Dočtete se o semináři k aktuálnímu vývoji smlouvy o zákazu jaderných zbraní, který se konal dne 20. září 2017 v Praze. Dále o druhém ročníku konference Požární bezpečnost staveb 2017, kde tématem byla problematika dřevostaveb, kabelových rozvodů a požárně bezpečnostních zařízení v rámci únikových cest. Dozvíte se o využití metod termické analýzy v požární ochraně, kdy naměřená data je možné využít v oblasti prevence při požárně bezpečnostním řešení staveb, v oblasti zjišťování příčin vzniku požárů při tvorbě požárně technických expertiz a pro matematické modelování hoření pevných látek a kapalin.

V rubrice INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM přinášíme reportáž z rozsáhlého cvičení složek IZS, ze dne 21. června 2017, které simulovalo střet dvou vlaků na Břeclavsku. Zasahující se museli vypořádat s velkým počtem zraněných osob, extrémním horkem, ale také s náporem příbuzných, kteří se domáhali informací. Další zajímavé cvičení proběhlo ve dnech 1. a 2. září 2017 s názvem FOREST FIRE 2017. Akce byla zaměřena na problematiku hašení lesních požárů.

V rubrice OCHRANY OBYVATELSTVA A KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ se dočtete o Cvičení „ZÓNA 2017“, které se uskutečnilo ve dnech 5. až 17. května 2017. Cvičení bylo zaměřeno na procvičení činnosti vybraných ústředních správních úřadů, orgánů Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje, složek integrovaného záchranného systému a dalších subjektů při řešení události vzniklé v souvislosti se simulovanou havárií na Jaderné elektrárně Dukovany. Dále o odpovědnosti za bezpečnost občanů v zónách havarijního plánování.

V informacích se dozvíte, jak dopadla mistrovství ve vyprošťování a Hasičského záchranného sboru České republiky v disciplínách TFA. Máme pro Vás krátký článek z nadačního svatováclavského koncertu v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, který  se uskutečnil  dne 27. září 2017 a byl pořádán jako poděkování všem příznivcům Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni.

Vydavatelem časopisu 112 je MV-generální ředitelství HZS ČR. Časopis není ve volném prodeji. Cena jednoho výtisku je 25,- Kč, roční předplatné je 300,- Kč.
Předplatné a distribuce: A.L.L. production, s.r.o., P.O.Box 732, 111 21 Praha 1, tel. 840 30 60 90, e-mail: 112@predplatne.cz, www.predplatne.cz

Lenka NOVÁKOVÁ, MV-generální ředitelství HZS ČR    

vytisknout  e-mailem