HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Realizace projektu hasičských koutků na požárních stanicích HZS Jihočeského kraje

Jak se chovat a co dělat v případě vzniku požáru, povodně, úniku nebezpečné látky. Jak správně postupovat ve chvíli, kdy je zapotřebí se ukrýt či evakuovat? Jak to chodí u hasičů? 

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje začal v roce 2020 s realizací projektu hasičských koutků na požárních stanicích. Projekt navazuje na úspěšný projekt „Pár minut s hasičem“ – realizace multimediálních učeben na územních odborech HZS Jihočeského kraje. Učebny jsou zřízené v Českých Budějovicích, Táboře, Jindřichově Hradci, Strakonicích, připravuje se v Písku. Slouží jako vhodné zázemí pro zajištění exkurzí, školení, cvičení, činnost krizových štábů. Jsou vybaveny interaktivní dotykovou tabulí a edukativními pomůckami pro výuku ochrany člověka za mimořádných událostí a běžných rizik.

Hasičské koutky jsou budovány na menších pobočných požárních stanicích, kde není dostatek prostoru pro velkou výukovou učebnu. Koutky jsou tvořeny velkoplošnou vzdělávací tapetou s obrázkem hasičské stanice, přilepené na stěnu a dřevěným domeček rizik 3D s podstavcem, který je vybaven výukovým materiálem z oblasti ochrany obyvatelstva a požární ochrany. Zázemí slouží pro zasahující hasiče při provádění dětských exkurzí na požárních stanicích. Pomocí velkoplošné tapety dětem vysvětlí, jak to chodí u hasičů, jak se hasiči oblékají, jak přijímají tísňové hovory, jakými vozidly jezdí k zásahu.

Cílem HZS Jihočeského kraje je postupně vybudovat hasičské koutky na všech požárních stanicích v Jihočeském kraji. Vzdělávání dětí předškolního a školního věku, dospělých, seniorů, hendikepovaných osob v oblasti ochrany obyvatelstva, požární ochrany a integrovaného záchranného systému považuje HZS Jihočeského kraje za svoji prioritu.

(autorka textu: kpt. Mgr. Kamila Mráčková, oddělení ochrany obyvatelstva KŘ HZS Jihočeského kraje)

Odkazy do noveho okna

Třeboň

Třeboň 

Detailní náhled

Strakonice

Strakonice 

Detailní náhled

Milevsko

Milevsko 

Detailní náhled

České Budějovice

České Budějovice 

Detailní náhled

Soběslav

Soběslav 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem