HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rakovničtí hasiči přečerpávali hnojivo z převráceného postřikovacího stroje

Operační středisko Policie ČR požádalo hasiče o spolupráci u nehody převráceného postřikovače s kapalným hnojivem, který skončil mimo vozovku. Událost se stala ve čtvrtek 6. května před jedenáctou hodinou na silnici druhé třídy číslo 201 mezi obcemi Hřebečníky a Slabce v okrese Rakovník. 

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Rakovník s prvovýjezdovou cisternou. Po průzkumu zjistili, že si řidič začal stěžovat na bolest hlavy a zad. K události byl proto vyžádán výjezd posádky zdravotnické záchranné služby. Dále bylo zjištěno, že zemědělský stroj převážel skoro 3 000 litrů dusíkatého hnojiva a vlivem netěsnosti cisterny došlo k úniku několika hektolitrů do půdy. Zbytek bylo nezbytné přečerpat. Malý únik redukčního činidla (AdBlue) pro snížení emisí motoru hasiči provizorně utěsnili.

Ze stanice Rakovník byla následně vyslána speciální technika určená na zásahy s únikem nebezpečných látek včetně čtyřkolky na usnadnění manipulace s nádobami s přečerpanou kapalinou. Hlídky policie zajistily uzavření provozu po dobu zásahu. Operační středisko informovalo vodoprávní úřad ORP Rakovník, Českou inspekci životního prostředí a zástupce Povodí Vltavy. Odpovědní zaměstnanci na místě konstatovali, že dosavadním únikem nebyly vodní zdroje ohroženy.

Majitel zajistil náhradní nádrže na přečerpání. Po poledni bylo zahájeno čerpání 2 200 litrů hnojiva, které se hasičům podařilo zachytit nebo zůstalo v cisterně. Po 14. hodině byl zásah ukončen a místo předáno pracovníkům zemědělské firmy, protože už nehrozilo ohrožení životního prostředí. Na vyproštění stroje si majitel sehnal soukromou společnost.

Zálohu stanice Rakovník zajistila pro případ vzniku souběžné události jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kněževes.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Převrácený postřikovač

001-Převrácený postřikovač 

Detailní náhled

002-Hasiči zahájili přečerpávání

002-Hasiči zahájili přečerpávání 

Detailní náhled

003-Kontejner na úniky nebezpečných kapalin

003-Kontejner na úniky nebezpečných kapa... 

Detailní náhled

004-Čtyřkolka s IBC kontejnerem

004-Čtyřkolka s IBC kontejnerem 

Detailní náhled

005-Skládací záchytná vana

005-Skládací záchytná vana 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem