HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Putovní pohár si z kladenského Sletiště odvezla ZŠ Moskevská

Za nádherného slunečného počasí se na proslulém Městském stadionu Sletiště v Kladně uskutečnil v pátek 19. května další ročník hasičské soutěže pro děti „O putovní pohár velitele stanice HZS Kladno“, pro kterou se vžil stručný a jasný název „Strádal Cup“. 

Soutěž je totiž určena pro žáky druhých a šestých tříd kladenských základních škol a hlavní cenu – velký zlatý pohár – věnoval jako putovní trofej pro vítěze v roce 2015 právě velitel největší středočeské stanice mjr. Bc. Milan Strádal.

Na tříčlenná družstva čekalo na trase kolem atletického stadionu šest stanovišť, na kterých děti prokazovaly svoje znalosti nejen z požární ochrany, ale i z poskytování první pomoci při úrazech. Na posledním úseku pak plnily dovednostní úkol, když nejdříve rozvinutím hadice srážely nastavené kuželky a následně na čas hadici smotávaly.

Volné chvilky mohly děti trávit prohlídkou zásahové cisterny, srážením pet lahví pomocí džberové stříkačky, zdokonalováním znalostí ve stanu Českého červeného kříže nebo velmi oblíbenou střelbou na cíl paintballovou pistolí, kterou připravili strážníci Městské policie Kladno. A kdo chtěl jen v klidu relaxovat, mohl se posadit někam pod stromy a vychutnávat laskominy od pekárenské společnosti La Lorraine, jednoho z tradičních sponzorů akce.

Letošního ročníku se zúčastnilo rekordních 25 smíšených týmů, i když ne všechny školy vyslaly své zástupce do obou kategorií. Tím ovšem už dopředu ztratily šanci bojovat o putovní pohár, který je určen pro nejlepší školu v součtu obou tříd. Na průběhu soutěže se poprvé podíleli i studenti kladenské Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, kteří v rámci své praxe zajišťovali chod jednotlivých soutěžních stanovišť.

Nejlepší znalosti i šikovnost předvedli v mladší kategorii žáci z Mateřské a Základní školy Duhový svět, s.r.o., kteří byli asi největším překvapením celého klání. V kategorii z druhého stupně posbíralo nejvíce bodů trio ze ZŠ Kladno, Moskevská 2929. Tato škola se zároveň stala i absolutním vítězem, neboť dosáhla největšího bodového zisku.

Právem tak reprezentace školy převzala od velitele Milana Strádala putovní pohár, který uplynulý rok zdobil vitrínu na ZŠ Brjanská. Na závěrečném ceremoniálu převzali ceny všichni účastníci, tedy i ti, kteří skončili pod pomyslnými stupni slávy. Předávání diplomů, medailí, cen a pro vítěze i nádherných dortů od La Lorraine se zúčastnili zástupci sponzorů a organizátorů. Za Statutární město Kladno vedoucí sociálního odboru Mgr. et Mgr. Petra Černá, pan Jiří Bíbr ze společnosti Scania a za HZS Středočeského kraje náměstek ředitele pro prevenci a civilní nouzovou připravenost plk. Ing. Jan Ryšavý a vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení plk. RNDr. Tomáš Holec.

„Loni jsme kvůli dešti museli soutěž přesunout do haly, letos nám počasí vyšlo natolik, že jsme děti pro změnu ukrývali ve stínu pod stromy,“ připomněla v úvodu hodnocení za všechny organizátory vedoucí soutěže kpt. Ing. Hana Pinkasová Dejlová, krajská koordinátorka prevence. „Jsem ráda, že se nám sešlo tolik škol a mohli jsme přivítat i nováčky. A to nejen mezi soutěžícími, ale i mezi sponzory v podobě společnosti Scania. Letos poprvé nám s průběhem soutěže vydatně pomohli studenti ze sítenské fakulty. Velký dík samozřejmě patří vedení kladenské radnice a Sportovním areálům města Kladna za spoustu krásných věcných cen a zajištění stadionu.“

Vítězové - 2. třída:
1. MŠ a ZŠ Duhový svět, s.r.o. – Karolína Hudosová, Matyáš Hudos, Matěj Thon
2. ZŠ Kladno, Moskevská 2929 – Žofie Uhlířová, Jakub Svoboda, Jakub Barták
3. ZŠ Kladno, Vašatova 1438 – Terezie Dosoudilová, OIndřej Buďa, Jiří Slepička

Vítězové - 6. třída:
1. ZŠ Kladno, Moskevská 2929 – Anežka Majerová, Jakub Tůma, Boleslav Lukáš
2. ZŠ a MŠ Vodárenská – Petra Klečková, Vojtěch Frýda, Vojtěch Musil
3. ZŠ Brjanská – Michaela Šittová, Jan Trkovský, Boris Stevens

Absolutní vítěz:
ZŠ Kladno, Moskevská 2929

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem