HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ptačí chřipka v Pardubickém kraji

V neděli 16. února 2020 veterináři zjistili virus ptačí chřipky v chovu brojlerů a krůt na velkochovu Moras, a.s., ve Slepoticích.  Jde o druhý případ nákazy v České republice a druhý případ v Pardubickém kraji. Prvně se ptačí chřipka vyskytla v našem kraji 20. června 2007 na farmě v Tisové nedaleko Vysokého Mýta.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Virus se šíří kontaktem s ostatními ptáky, vzduchem, kontaminovanými dopravními prostředky, technikou, nářadím, krmivem a znečištěnou obuví a oděvem. Existuje možnost přenosu viru tažnými a migrujícími volně žijícími ptáky, zejména vrubozobými (vodními). Inkubační doba nemoci je 3 až 7 dní. Jedná se o typ ptačí chřipky H5N8 vysoce patogenní vir, u kterého nebyl prokázán přenos na člověka.

Obyvatelům obce ani v okolí žádné nebezpečí ani zdravotní rizika nehrozí. Farma je uzavřena a chov zcela izolován. Obyvatelé s nakaženými zvířaty do styku nepřichází.

Vyhlášena byla ochranná tříkilometrová pásma a také desetikilometrová pásma zvýšeného dozoru. Pro občany to znamená, že musí sledovat zdravotní stav domácí drůbeže, nepřesouvat drůbež ani produkty chovu a nepořádat výstavy.

V současné době je uzavřeno ohnisko viru (areál farmy). Vyčištění farmy bude zahájeno v noci z pondělí 17. na úterý 18. února 2020.

Připraveni jsou profesionální hasiči. Na místě je i hasičská technika ze Záchranného útvaru HZS ČR v Jihlavě a Hlučíně.

Jedná se o 130 tisíc brojlerů a 7 tisíc krůt. Celkem asi 430 tun drůbeže. Farma bude v noci zaplynována smrtícím plynem oxidem uhličitým a ráno hasiči spolu se zaměstnanci firmy budou nakládat drůbež nakládat. Následně pracovníci Krajské veterinární správy zajistí převoz usmrcené drůbeže do kafilerie.

Všichni zasahující musí v ohnisku nákazy používat ochranné jednorázové obleky, gumové rukavice a chránit si musí i dýchací cesty.

V úterý 18. února v 8 hodin se před budovou HZS Pardubického kraje, Teplého 1526 Pardubice, uskuteční briefing k aktuálnímu dění a likvidaci ptačí chřipky ve Slepoticích.  

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

ptačí chřipka17-2-2020

ptačí chřipka17-2-2020 

Detailní náhled

ptačí chřipka17-2-2020c

ptačí chřipka17-2-2020c 

Detailní náhled

ptačí chřipka17-2-2020d

ptačí chřipka17-2-2020d 

Detailní náhled

ptačí chřipka17-2-2020e

ptačí chřipka17-2-2020e 

Detailní náhled

ptačí chřipka17-2-2020g

ptačí chřipka17-2-2020g 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem