Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Psychologové HZS ČR školili psychology z Ukrajiny

Na konci října se uskutečnil týdenní kurz psychosociální pomoci, který vytvořila psychologická služba HZS ČR pro potřeby ukrajinských psychologů, kteří poskytují podporu v konfliktem zasažené Ukrajině. O přípravu kurzu požádala Hasičský záchranný sbor Charita ČR, která se pomocí Ukrajině zabývá dlouhodobě.
 

Cílem kurzu bylo podpořit kapacity školitelů v oblasti psychosociální pomoci při mimořádných a krizových situacích na Ukrajině, předat některé metodické postupy a techniky, představit aspekty práce s akutním stresem, základy první psychické pomoci, přiblížit některé způsoby práce s traumatem a posttraumatickou stresovou poruchou, principy týmové práce, sebepéče a také psychohygieny při terénní práci. Kurz proběhl 20.-24. října 2014 v příjemných prostorách Školicího střediska Státního veterinárního ústavu v Praze Lysolajích a byl tlumočen do ruského jazyka.

Lektorský tým tvořili plk. PhDr. Zuzana Dittrichová (MV-GŘ HZS ČR), kpt. PhDr. Eva Biedermannová (HZS Středočeského kraje), kpt. Mgr. Soňa Pančochová (HZS Zlínského kraje), mjr. Mgr. David Dohnal (HZS Olomouckého kraje), asistentkou lektorů byla Mgr. Barbora Balková (MV-GŘ HZS ČR).
 
Účastníci kurzu byli vybráni ve spolupráci s Charitou Ukrajina a Ukrajinskou katolickou univerzitou ve Lvově. Jednalo se celkově o 15 psychologů, polovina z nich přijela z východní části Ukrajiny, polovina z části západní. Složitou situací ve své zemi však byli zasaženi všichni. Odborníci působící na východě Ukrajiny se pohybují přímo na hranici území, kde probíhají přímé boje, lidé na západě pak pracují s uprchlíky a muži vracejícími se z konfliktních míst domů. Všichni byli a jsou zasaženi i osobně, jelikož měli či mají v přímém ohrožení i někoho z vlastní rodiny. Častou součástí jejich práce je péče o zraněné, rovněž asistence při oznamování úmrtí, také řešení násilných dopadů chování souvisejících s nadměrným užíváním alkoholu.
 
„Jsou to osobní tragédie jednotlivých lidí. Potkáváme se s těmi, kteří přišli o domovy, s uprchlíky, kteří trpí bídou, setkáváme se také se smrtí. Je opravdu těžké vyslechnout si takové příběhy, je těžké vidět lidský strach a všechnu tu hrůzu války.“ uvedla pro Český Rozhlas účastnice kurzu Tatiana Nazarenko.
 
Další z přítomných psycholožek Elena Podolyan Českému rozhlasu sdělila: „Byla bych šťastná, kdyby lidé, kteří byli zavlečeni do konfliktu, spolu dokázali mluvit. U nás není občanská válka, ale hodně chaosu, který přichází zvenčí. A naše národní mentalita, psychologická vyzrálost není dostatečná. Proto neumíme uvést věci do pořádku. Máme hodně vlastních zkušeností z terénu, ale neumíme je odborně předávat. Potřebujeme vyškolit další lidi, ale nemáme žádné normy práce krizových psychologů, podle kterých bychom se mohli řídit. Potřebujeme je tedy získat.“
 
Čeští hasičtí psychologové tedy využili svých bohatých lektorských zkušeností a připravených metodických materiálů, které vytvořili pro školení hasičů, dobrovolníků z neziskových organizací a dalších osob. Kurz proběhl ve velmi živé atmosféře a byl přínosný i pro samotné lektory. Účastníci velmi ocenili propracovanou strukturu, kterou čeští psychologové při své práci používají, a odvezli si i mnoho tištěných materiálů, včetně českých Standardů psychosociální krizové pomoci a spolupráce, vzorů různých letáků pro osoby zasažené mimořádnou událostí, materiál pro práci se školami, které zasáhne neštěstí a spoustu dalších.
 

Bezprostředně po návratu na Ukrajinu mnozí z frekventantů kurzu ihned začali předávat nabyté znalosti širokému okruhu dobrovolníků ve své zemi. Na jaře roku 2015 by Hasičský záchranný sbor rád uspořádal další pracovní setkání, během něhož bychom rádi pokračovali ve spolupráci a recipročním předávání odborných zkušeností. Silné příběhy a zprostředkované zkušenosti kolegů z válečné situace jsou cenné a rozšiřují i naši připravenost pro řešení složitých událostí.

 

 

 

vytisknout  e-mailem