HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Psychologická diagnostika

Psychodiagnostika se zabývá diagnostikou, tedy rozpoznáním psychických zvláštností osob ve vztahu k jejich životním podmínkám a ve vztahu k jejich osobnosti. 

Pomocí souboru metod a postupů lze zjistit a/nebo změřit úroveň vývoje člověka, vlastnosti osobnosti a individuální zvláštnosti, aktuální stav a potenciální možnosti dalšího rozvoje.

Kdo vyšetření provádí?

  • Posuzování osobnostní způsobilosti (nebo-li psychologické vyšetření) uchazeče/uchazečky nebo příslušníka/příslušnice provádí psycholog/psycholožka daného bezpečnostního sboru ve spolupráci s asistentem/asistentkou v laboratoři psychologických pracovišť.

Kde se vyšetřuje?

  • Zejména v laboratořích psychologických pracovištˇ, které mají akreditaci Ministerstva vnitra-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.
  • Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje spadá pod laboratoř psychologického pracoviště Ministerstva vnitra-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR v Praze a labarotař psychologického pracoviště Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje v Hradci Králové.
  • Psychologické vyšetření pro management může posuzovat psycholog/psycholožka daného kraje.

Za jakých okolností?

  • Přijetí do služebního poměru - uchazeči/uchazečky o službu u hasičských záchranných sborů (dle §15 zákona č. 361/2003 Sb.).
  • Ustanovení na služební místo - pro příslušníky/příslušnice - řízení vozidel s právem přednostní jízdy (dle §19 zákona č. 361/2003 Sb. a §37 vyhlášky  č. 247/2001 Sb.).
  • Ustanovení na místo v rámci jiného bezpečnostního sboru.
  • Domněnka služebního funkcionáře, že je příslušník/příslušnice dočasně nebo trvale osobnostně nezpůsobilý/a k výkonu funkce (také viz etický kodex psychologů hasičských záchranných sborů).
  • Výběr pro management (charakteristika osobnosti z hlediska pracovních kompetencí).

Průběh psychologického vyšetření:

  • Výkonová část: dotykové obrazovky, např. úkoly zaměřené na pozornost a rozhodování, rozumové předpoklady,
  • Osobnostní část: např. dotazníky zaměřené na povahu a typické chování,
  • Rozhovor s psychologem/psycholožkou.

Co je cílem psychologického vyšetření?

  • Zjištění, zda je komplexní osobnostní profil uchazeče/uchazečky nebo příslušníka/příslušnice hasičského záchranného sboru v souladu s kritérii stanovenými pro službu v bezpečnostním sboru, pro služební místo či funkce u hasičského záchranného sboru.

Osobnostní charakteristiky, které jsou předpokladem pro výkon služby:

a)    intelektově v pásmu průměru nebo vyšším,
b)    emočně stabilní,
c)    psychosociálně vyzrálý,
d)    odolný vůči psychické zátěži,
e)    s žádoucí motivací, postoji a hodnotami,
f)     bez nedostačivosti v oblasti volních procesů,
g)    bez nedostačivosti v oblasti poznávacích procesů,
h)    bez nedostačivosti v oblasti autoregulace,
i)     bez znaků nežádoucí agresivity,
j)     bez psychopatologické symptomatiky.

Závěr:

  • Psycholog/psycholožka komplexně vyhodnotí výsledky zjišťování osobnostní způsobilosti. Stanovisko psychologa/psycholožky vždy vychází ze závěrů psychologického vyšetření a zakládá se do písemné dokumentace, která je uložena v depozitáři psychologického pracoviště.
  • Posozovaná osoba je vždy seznámena s výsledkem a s případnými možnostmi podat návrh na přezkoumání závěru.

Zdroj:
Vyhláška č. 487 ze dne 7. září 2004, o osobnostní způsobilosti, která je předpokladem pro výkon služby v bezpečnostním sboru, ve znění pozdějších předpisů.
Metodická příručka psychodiagnostickcýh postupů zjišťování osobnostní způsobilosti uchazečů a příslušníků v rámci služby u Hasičského záchranného sboru České republiky (zákon č. 361/2003 Sb.). Psychologické pracoviště MV-GŘ HZS ČR, duben 2019.

Aktualizace: 26.7.2019, J.Majzlíková

vytisknout  e-mailem