HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prskavky a svíčky jako nejčastější příčina vánočních požárů

Vánoční svátky jsou spojeny se spoustou zvyků a dekorací, při kterých často používáme svíčky. Ty se tak mohou lehce stát příčinou vzniku požáru v domácnosti. Domovy jsou dnes doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony – to vše je dnes vyrobeno z umělých vláken, která snadno hoří. Požáry v bytech se vlivem blízkosti hořlavých materiálů rychle šíří.

V roce 2019 bylo v celé ČR zaznamenáno sedm událostí spojených s požárem od prskavek. Za posledních deset let je to nejvyšší počet požárů prokazatelně způsobených prskavkami – uvádí ve zprávě Institut ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč.

Statistické údaje však zároveň sdělují, že prskavky se stále používají a za příhodných podmínek opravdu dokáží iniciovat požár.

Hořící svíčka nebo prskavka jsou otevřený oheň, proto je nesmíme nechávat bez dozoru. Vždy, když odcházíte z domova nebo jdeme spát, je potřeba je uhasit.

Mezi nejhorší Vánoce řadí hasiči Pardubického kraje právě loňské svátky. Na Štědrý večer 2019 vyjížděli hasiči k požáru vánočního stromečku na sídliště Závodu Míru v Pardubicích. Žena v obývacím pokoji byla s dětmi u vánočního stromečku. Vzala prskavku, zapálila ji a v druhé ruce měla zvoneček, kterým zazvonila. Během okamžiku vzplál celý stromeček. Požár se podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů. Ti museli odvětrat silně zakouřené prostory. Škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 1 milion korun.  Dle slov vyšetřovatele hasičů byla příčinou vzniku požáru neopatrnost uživatelky při manipulaci s otevřeným ohněm. Požár se odehrál v devátém patře domu. Uvnitř bytu byla žena, dvě děti a šest koček.

Tři jednotky hasičů vyjížděly na Štědrý večer také do Rabštejnské Lhoty, kde v domě došlo k požáru stromečku. Čtyřčlenná rodina měla doma delší dobu stromeček, který byl již proschlý. Stromek byl postavený před komodou a televizí a umístěn byl na koberci. Po zapálení prskavky se ozdobený stromek okamžitě vzňal. I v tomto případě stačila vteřina a plameny zasáhly nejen stromek, ale dvě komody, sedačku i vánoční dárky pod stromečkem. Silný žár poškodil výplně dveří i oken. Muž se nadýchal zplodin hoření a posádka záchranné služby ho převezla do nemocnice. Škoda se tehdy vyšplhala na půl milionu korun. Uchráněn byl majetek ve výši 8 milionů korun.

Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem apod.). Svíčky umístěte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií. Rizikovým faktorem jsou děti nebo i zvířata, která mohou hořící svíčku převrhnout.

Světelné řetězy a jiné elektrické vánoční dekorace nakupujeme v kamenných obchodech a kontrolujeme, zda byly certifikovány pro český trh. Vždy dodržujeme návod k použití. Důležité jsou informace: do jakého prostředí je výrobek určen, jak dlouho smí být v provozu (svítit) a jaký je jejich maximální příkon. Po vyndání z krabice zkontrolujeme stav elektrických kabelů, zda jsou celistvé, nejsou například polámané, aby nešlo ke zkratu.

Pamatujte, že adventní věnce se svíčkami, které nejsou opatřeny nehořlavou podložkou bránící kontaktu s věncem, jsou určeny jen k dekoraci a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám pak věnec vzplane, je příliš vysoké.

Rizikové jsou také věnce, které si lidé dělají sami doma. Každoročně řeší hasiči požáry adventních věnců, na kterých byl například špatně přilepený držák na svíčku, nebo bylo moc chvojí kolem svíček, které následně chytlo.

Opatrní buďte také při „přípravě“ vánoční pohody v kuchyni. Hasiči evidují každoročně požáry, kdy došlo ke vznícení potravin. Pamatujte, že např. horký olej na pánvi se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k popálení především v obličeji a na rukou.  Pokud se vám na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou, mokrou utěrkou nebo plechem na pečení. Tím zamezíme přísunu vzduchu a oheň zhasne.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

prskavky a požár vánstromku2020 (1)

prskavky a požár vánstromku2020 (1) 

Detailní náhled

prskavky a požár vánstromku2020 (2)

prskavky a požár vánstromku2020 (2) 

Detailní náhled

prskavky a požár vánstromku2020 (3)

prskavky a požár vánstromku2020 (3) 

Detailní náhled

prskavky a požár vánstromku2020 (4)

prskavky a požár vánstromku2020 (4) 

Detailní náhled

prskavky a požár vánstromku2020 (5)

prskavky a požár vánstromku2020 (5) 

Detailní náhled

prskavky a požár vánstromku2020 (7)

prskavky a požár vánstromku2020 (7) 

Detailní náhled

prskavky a požár vánstromku2020 (6)

prskavky a požár vánstromku2020 (6) 

Detailní náhled

prskavky a požár vánstromku2020 (8)

prskavky a požár vánstromku2020 (8) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem