Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prosincové požáry si již vyžádaly 14 lidských životů

22. 12. 2014 (Nicole Zaoralová) - Přestože adventní čas je již tradičně spojen se zapalováním svíček, ať již na adventních věncích nebo samostatně, zatím hasiči větší nárůst požárů nezaznamenali. Od 1. prosince do 21. prosince likvidovali zatím hasiči 881 požárů, což je v průměru 41 požárů denně. Dlouhodobý denní průměr je přitom 51 požárů. Bohužel i při tomto nižším počtu požárů při nich již zahynulo 14 osob. 

Pro srovnání, loni v prosinci evidují hasiči 1 575 požárů, které si vyžádaly 8 životů, a 119 osob se při nich zranilo. V období Vánoc hoří nejčastěji odpady v kontejnerech, popelnicích, saze v komíně, zazděné trámy v komíně, osobní auta, traviny a keře. Za mnohými požáry v přírodním prostředí stojí nesprávné používání zábavní pyrotechniky.
 
V domácnostech nejčastěji hoří vznícené potraviny při vaření, od hořících svíček pak často chytne adventní věnec, ubrusy, záclony, dárky, podlahoviny a další hořlaviny. Tradičně nejčastější příčinou požárů je lidská nedbalost, pak následují technické závady.
 
Požáry v domácnostech mají bohužel nejtragičtější následky. To dokládá i letošní statistika. Příkladem mohou být i tyto prosincové požáry.
  • V sobotu 6. prosince byla v obci Slatina, okrese Nový Jičín nalezena usmrcená osoba s ohořelou dolní končetinou poblíž elektrického přímotopu v rodinném domě. 
  • V sobotu 13. prosince likvidovali hasiči požár pokoje v rodinném domě v Karviné. Při tomto požáru byla jedna osoba usmrcena a dvě zraněny.
  • V úterý 16. 12. 2014 byla při požáru sedací soupravy v bytě v Bohumíně usmrcena jedna osoba.
  • V sobotu 20. 12. 2014 vyjeli hasiči k požáru bytu ve 3. patře bytového domu na pražských Vinohradech. Požár samovolně uhasl před příjezdem jednotek, ale v bytě byly nalezeny 2 usmrcené osoby a 2 usmrcení psi.
  • V neděli 21. 12. 2014 v Karlovarském kraji byla při likvidaci požáru bezdomoveckého přístřešku nalezena jedna usmrcená osoba.
Požáry v prosinci 2014 po týdnech
 
počet požárů
usmrceno osob
zraněno osob
škoda
1. – 7. prosince
287
6
10
21,1 mil. Kč
8. - 14. prosince
315
3
27
26,8 mil. Kč
15. – 21. prosince
279
5
16
18,2 mil Kč
 A jak vypadaly adventní víkendy?
 
Počet požárů
Sobota 29. listopadu
46
Neděle 30. listopadu
48
Sobota 6. prosince
35
Neděle 7. prosince
34
Sobota 13. prosince
43
Neděle 14. prosince
39
Sobota 20. prosince
42
Neděle 21. prosince
47
*Průměrně vyjíždějí hasiči k 51 požárům denně
 
Zvláště v předvánočním shonu, při vaření, pečení a přípravách se snadno zapomene na bezpečnostní pravidla, která je potřeba dodržovat, pokud máme doma hořící svíčky. Pamatujte, že hořící svíčka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ním mělo zacházet. Každý rok dochází během vánočních svátků k  požárům od hořících svíček, zejména těch umístěných na adventních věncích. Ty po sobě mnohdy zanechají v obydlích spoušť a lidé při nich někdy utrpí i vážná zranění.
 
Hořící svíčka nebo prskavky je otevřený oheň, proto je nesmíme nechávat bez dozoru. Vždy, když odcházíte z domova nebo jdete spát, sfoukněte je. Případné převrácení svíčky může způsobit vznícení hořlavých materiálů v domácnosti.
 
Zapálenou svíčku nelze proto položit kamkoli a na cokoli. Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem apod.). Svíčky umístěte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, nenechávejte je ani na poličce nebo skříni, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu. Rizikovým faktorem jsou i děti nebo zvířata, které mohou hořící svíčku převrhnout.
 
Zdroj fotografií: HZS Pardubického kraje a HZS Moravskoslezského kraje.
Požár sedací soupravy v BohumíněPožár sedací soupravy v Bohumíně
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem