HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Projekty se statutárním městem Olomouc

V roce 2014 realizoval Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje hned tři projekty ve spolupráci se statutárním městem Olomouc. 

  1. Vzdělávání osob se specifickými potřebami
  2. Vzdělávání osob v produktivním věku
  3. Výchova dětí ve školách

Projekt byl realizován na území města Olomouce pro osoby se specifickými potřebami jako jsou nevidomí a slabozrací, osoby s poruchou sluchu, tělesně postižení a osoby s kombinovaným postižením. Forma projektu byla zaměřena v první etapě na poskytnutí informací v oblasti ochrany obyvatelstva pří vzniku mimořádných událostí a požární ochraně. Pracovníci HZS Olomouckého kraje zpracovali prezentace vždy zaměřené pro specifickou skupinu posluchačů (nevidomí, neslyšící, tělesně postižení a další) a provedli přednášky na témata přímo se dotýkající těchto osob. Přednášky byly provedeny ve spolupráci o Odborem ochrany obyvatelstva MMO v zasedací místnosti Magistrátu města Olomouce, Hynaisova 10. Dále byla provedená přednáška v prostorách TYFLOSERVISU, o.p.s. a sdružení SONS pro slabozraké a nevidomé. Pro osoby se sluchovým a kombinovaným postižením proběhla přednáška v zasedací místnosti Unie neslyšících Olomouc.

Na přednášky navazovalo taktické cvičení jednotek požární stanice Olomouc na téma „Požár objektu“, kdy byla provedena evakuace účastníků přednášek a zaměstnanců zařízení pomocí evakuačních masek ze zakouřeného prostoru. Praktické zapojení posluchačů přednášky do evakuace a vyzkoušení si ochranných prostředků mělo výbornou odezvu.

Dále proběhly prezentace činnosti hasičů na požární stanici Olomouc, kde se osoby se specifickými potřebami seznámily s výjezdovou technikou hasičů a byly zodpovězeny dotazy posluchačů typu, kdy a kam hasiči vyjíždí a jak se zachovat při příjezdu hasičů na místo události. Po prohlídce techniky následovala prohlídka operačního a informačního střediska HZS Olomouckého kraje a pracoviště příjmu tísňové linky 112. Po prohlídce jednotlivých pracovišť byly na zasedací místností HZS Olomouckého kraje uspořádány besedy, které sloužily k zodpovězení dotazů posluchačů z oblasti ochrany obyvatelstva, požární ochrany a integrovaného záchranného systému.

V druhé etapě projektu Hasičský záchranný sbor Olomouc ve spolupráci  se sdružením SONS, TYFLOSERVIS, o.p.s a Odborem ochrany obyvatelstva magistrátu města Olomouce zpracoval příručku pro slabozraké a nevidomé pod názvem „Příručka pro zrakově postižené – mimořádné události“. V příručce jsou zpracovány rady a doporučení jak se zachovat při požáru v bytě nebo jak reagovat při vzniku mimořádných událostí. Obsah byl upraven v návaznosti na specifické potřeby slabozrakých a nevidomých. Příručka je tištěné podobě a perforovaná braillovým písmem. Celkem bylo zhotoveno 50 výtisků. Distribuce příruček byla provedena ve spolupráci se sdružením SONS a TYFLOSERVIS, o.p.s. Část bude dostupná klientům v uvedených střediscích a v knihovnách. HZS Olomouckého kraje se finančně podílel na vydání příruček částkou 11600,- Kč

Prezentace výše uvedeného projektu probíhala formou pozvánek pro určené osoby, které zabezpečovaly organizace pracující s těmito klienty. Dále zveřejněním článku na www stránkách HZS Olomouckého kraje. Zde je možno shlédnout rovněž video z prováděné evakuace při taktickém cvičení z prostorů Tyfloservisu. Veřejnost je seznamována s činností na podporu skupin spoluobčanů se specifickými potřebami prostřednictvím stánků preventivně výchovné činnosti HZS Olomouckého kraje konaných v rámci dnů IZS, dnů otevřených dveří na požárních stanicích apod.  V časopisu 112 je vyhrazeno místo pro článek s touto tématikou na první pololetí roku 2015.

Zhodnocení a přínos projektu je jednak v tom, že pro občany se specifický potřebami se v oblasti ochrany obyvatelstva v minulosti nevěnovala taková pozornost jakou by si zasloužili. Projekt dal možnost zlepšit systém vzdělávání spoluobčanů s určitým omezením v oblasti ochrany obyvatelstva a jejich připravenost na zvládání mimořádných událostí. Pro HZS Olomouckého kraje tím vznikla možnost ověření si nejen znalostí uvedených spoluobčanů, ale dala i podněty pro další rozvíjení v oblasti vzdělávání a přípravy praktických ukázek a cvičení se zapojením občanů se specifickými potřebami.

vytisknout  e-mailem