HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči ze stanic Kladno a Stochov školili své dobrovolné kolegy

V neděli 29. září 2019 proběhlo školení dobrovolných jednotek obcí Žilina a Unhošť, které jsou předurčené na zásahy u dopravních nehod. 

Nedaleko obce Žilina profesionální hasiči připravili pro své dobrovolné kolegy modelovou situaci – dopravní nehodu, při které se osobní automobil převrátil na bok do příkopu. Uvnitř vozidla zůstaly zaklíněny dvě osoby, které byly zraněné. Automobil byl navíc nestabilní a hrozilo jeho další převrácení. Jednotky si tak musely poradit se situací, se kterou se mohou běžně setkat u reálného zásahu.

Nejprve bylo nutné vozidlo stabilizovat, aby byl zásah bezpečný. Potom hasiči přistoupili k vlastnímu vyprošťování zraněných osob za pomoci hydraulického vyprošťovacího zařízení. Přitom byl brán zřetel na správnou manipulaci jak s technickými prostředky, tak se samotnými figuranty. Důležité bylo, aby v žádné fázi vyprošťování nedošlo k jejich ohrožení. Zrovna tak musela být zajištěna i bezpečnost zasahujících. Proto se hasiči učili správně zacházet nejen s různými nástroji, ale i přímo se zachraňovanými, aby pro ně celý zásah byl co nejšetrnější a nebyla jim způsobena další traumata.

Po vyproštění hasiči poskytli zraněným osobám nezbytnou předlékařskou péči podle povahy zranění. Figuranti byli namaskováni tak, jak by reálně odpovídala zranění po obdobné havárii. Ošetření raněných bylo zakončeno fiktivním předáním zdravotnické záchranné službě, kterou na místě simuloval jeden z profesionálních hasičů. Zde byl kladen důraz na to, aby zaznělo co nejvíce informací o stavu zraněných i o tom, jaký byl mechanismus úrazu a jak se zdravotní stav obou osob vyvíjel během celého vyprošťování.

Závěrem si dobrovolné jednotky také vyzkoušely správný postup vytahování takto převráceného vozidla pomocí automobilového navijáku zpět na silnici.

Pravidelná školení jednotek SDH jsou důležitá, protože metody při různých zásazích se neustále vyvíjejí. Proto je potřeba, aby se i dobrovolní hasiči seznamovali s nejnovějšími poznatky, a jejich činnost tak byla co nejefektivnější.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem