HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči z Dobříše dostali nový přívěs pro záchranný člun

Ve čtvrtek 6. prosince se na stanici HZS Středočeského kraje v Dobříši uskutečnilo slavnostní předání nového přívěsu pro převoz záchranného člunu. 

Přívěs byl jednotce předán za účasti ředitele příbramského územního odboru plk. Tomáše Horváta, Ph.D., a velitele stanice HZS Dobříš npor. Ing. Radka Dopiráka. Za město Dobříš se slavnosti zúčastnila starostka Bc. Jana Vlnasová s místostarostkou Bc. Dagmar Mášovou a tajemníkem bezpečnostní rady Ing. Bc. Zdeňkem Černohorským, DiS.

Nový přívěs nahradí starší skříňový typ, který už technickým provedením i jízdními vlastnostmi nevyhovoval potřebám jednotky. Jde o jednonápravový brzděný přívěs s voděodolnou nápravou a výškově stavitelnou ojí s výměnným spojovacím zařízením, což je výhodné z hlediska variability připojování za nákladní i osobní automobil. Vozík je také vybaven snímatelnou světelnou zadní rampou, může tak zacouvat s člunem až do vody. V přední části je vybaven příďovou opěrkou a navijákem s popruhem a karabinou.

Přívěs byl na míru postaven pro záchranný člun Allroundmarine Poker HD 430, na jehož nákupu se město Dobříš podílelo v loňském roce. V kombinaci se záchranným člunem je přívěs určen pro práci na vodě, zejména pro vyhledávání a záchranu osob, pro přepravu a evakuaci osob, zvířat a majetku a pro likvidaci úniků nebezpečných látek do vody. Celková pořizovací cena přívěsu byla 110 000 korun, přičemž 91 procent nákladů uhradilo město Dobříš příspěvkem ve výši 100 000 korun.

„Jsem rád, že se takřka po roce opět setkáváme s představiteli města u příležitosti slavnostního uvedení záchranářského prostředku do jeho užívání u dobříšské jednotky. Z toho je patrné, že naše dlouhodobá spolupráce s místní samosprávou je na velmi dobré úrovni, za což minulému i stávajícími vedení města patří obrovský dík. Letošní investice v podobě speciálního lodního přívěsu tak dovršila naši snahu pořídit pro zdejší jednotku moderní, rychlý a univerzální prostředek pro převoz a nasazení záchranného člunu při mimořádných událostech na vodních dílech a plochách spojených se záchranou života a zdraví spoluobčanů regionu Dobříšska. Zdejší jednotka bude zároveň schopna zasahovat rychleji a efektivněji i při technických zásazích spojených s únikem nebezpečných látek na vodních hladinách,“ uvedl ředitel územního odboru Příbram plk. Ing. Tomáš Horvát, Ph.D.

Slavnostní převzetí přívěsu zachytila příbramská regionální televize TV FONKA:

h

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem