HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči se v rámci mistrovství seznamují s problematikou vyprošťování z autobusů

Dnes 19. září 2018 se již do Pardubického kraje sjíždějí nejlepší závodníci z celé České republiky, kteří budou zítra „bojovat“ o titul Mistra HZS ČR ve vyprošťování u dopravních nehod. Právě ve čtvrtek se již v 8 hodin zaplní Resselovo náměstí v Chrudimi soutěžními týmy. Pořadatelem IX. Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování u dopravních nehod je MV-generální ředitelství HZS ČR a Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje. Spolupořadateli jsou Česká asociace hasičských důstojníků, z. s., město Chrudim a Sportovní klub hasiči okresu Chrudim, z.s.

Dnes se ale všichni závodníci setkali přímo ve firmě Iveco Bus ve Vysokém Mýtě. Ve firmě, která je největším výrobcem autobusů v České republice. Firma navrhuje, vyrábí a prodává široký sortiment vozidel hromadné dopravy, která splňují nejnáročnější požadavky veřejných i soukromých dopravců. IVECO BUS je moderní značka, která navazuje na úspěchy legendárních autobusů Karosa a dále rozvíjí českou konstruktérskou tradici. Firma vyvíjí nové trendy a aplikuje nová osvědčená řešení. Hasiči na odborném semináři byli seznámeni zejména s bezpečnostními prvky autobusů a vyprošťováním osob z autobusů.

Z pohledu hasičů je vyprošťování z autobusů velmi náročné, a to už například z hlediska počtu zraněných osob. Uvědomme si, že při většině dopravních nehod autobus sjede do příkopu – dveře jsou na pravé straně a v případě sjetí do příkopu jsou dveře zcela nepoužitelné pro evakuaci osob. Únikové východy jsou tak řešeny na jiném místě, nejčastěji ve střeše...

Hasiči se při prohlídce ve výrobním závodě seznámili přímo s výrobou autobusů. Spatřili i výrobu nejúspěšnějšího modelu Crossway, (firma již prodala téměř 30 tisíc kusů těchto autobusů do celé Evropy).

Všechny účastníky mistrovství v areálu firmy Iveco Bus Vysoké Mýto přivítal brig.gen. Ing. Miroslav Kvasnička, ředitel HZS Pardubického kraje a výrobní ředitel firmy Iveco Bus Ing. Karel Zamastil.

Mistrovství České republiky vyvrcholí ve čtvrtek 20. září samotnou soutěží všech 16 týmů. Pro každé družstvo je připraven odlišný scénář, a to s sebou nese i důležitou přípravu všech „vraků“ vozidel. Automobily pro soutěž nám zapůjčila největší automobilka v České republice Škoda auto, a.s., Mladá Boleslav. Jedná se o vozidla, která nelze pustit do silničního provozu. Automobily ale mají všechny bezpečnostní prvky, se kterými se hasiči běžně setkávají při dopravních nehodách.

Vozidla ale musela projít nutnou úpravou a přípravou pro jednotlivé scénáře. A tak nastoupila technická četa, která pomocí jeřábů, těžkého nářadí postupně měnila jedno vozidlo za druhým přesně tak, aby odpovídala jednotlivým scénářům dopravních nehod. 

Jaké scénáře na jednotlivá družstva čekají, se dozvíte už zítra 20. září od 8 hodin na Resselově náměstí v Chrudimi.

por. Bc. Vendula Horáková,  tisková mluvčí HZS Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

připravená auta k soutěži

připravená auta k soutěži 

Detailní náhled

připravená auta dle scénářů

připravená auta dle scénářů 

Detailní náhled

partneři MČR

partneři MČR 

Detailní náhled

IvecoBus

IvecoBus 

Detailní náhled

IvecoBus1

IvecoBus1 

Detailní náhled

IvecoBus2

IvecoBus2 

Detailní náhled

IvecoBus3

IvecoBus3 

Detailní náhled

IvecoBus4

IvecoBus4 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem