HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči a zdravotničtí záchranáři školili kolegy z Celní správy ČR a své budoucí kolegy ze zdravotnické školy ve Zlíně

(15.5.2019) Ve dnech 13. a 14. května 2019 proběhly instrukčně metodická zaměstnání pro příslušníky Celní správy ČR a pro studenty VOŠZ Zlín. Tato odborná příprava byla zaměřena na oblast pomoci u dopravních nehod a u celníků byla navíc obohacena také o poskytování první pomoci. 

Zatímco školení pro budoucí zdravotníky probíhalo dne 14. 5. na centrální hasičské stanici ve Zlíně, příslušníci celní správy byli školeni 13. a 14. 5. na hasičské stanici v Otrokovicích.

Jelikož budoucí záchranáři z řad studentů zdravotnické školy mají v oblasti první pomoci velmi dobrou průpravu, bylo jejich školení zaměřeno zejména na techniku vyproštění zraněných osob z havarovaných vozidel, konstrukce vozidel a bezpečnostní prvky v nich. Nedílnou součástí školení byla také psychologie a správná komunikace se zraněnými. Zmíněny byly rovněž stále se rozšiřující alternativní pohony vozidel a možná nebezpečí, která z nich při dopravní nehodě plynou.

Příslušníky Celní správy ČR nejprve proškolil zkušený dlouholetý záchranář Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje v poskytování první pomoci. Následovala část o zásazích u dopravních nehod a vyprošťování osob z havarovaných vozidel, která byla provedena lektorem Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Vše si navíc následně při různých modelových situacích prakticky vyzkoušeli v garážích profesionálních hasičů na stanici v Otrokovicích.

Jak s celníky tak i se studenty proběhla na závěr také bohatá diskuze, při níž byla zodpovězena spousta zajímavých a různorodých dotazů.  Jeden se týkal například zásahu u náhlého porodu na dálnici, na který následně s grácií odpověděl lektor záchranářů. Přestože tím zejména přítomné příslušnice celní správy i rozesmál, tak také v případě takovéto mimořádné události si jistě budou vědět rady. Lektory velmi potěšila ochota účastníků učit se novým věcem a jejich aktivní přístup při modelových situacích.

Autor: por. Bc. Miroslav Sýkora, oddělení IZS a služeb - specialista v oblasti IZS a řízení jednotek PO

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem