HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Problémy s průjezdem hasičské techniky

Pátek 13. je již tradičně vyhlašován Českou asociací hasičských důstojníků Dnem požární bezpečnosti. Cílem tohoto dne je snaha „zlomit“ pověru o nešťastném pátku třináctého pořádáním různých preventivních akcí, kdy hasiči chtějí ukázat svojí připravenost na mimořádné události, propagovat požární ochranu a preventivně působit na veřejnost. 

Každoročně je den požární bezpečnosti zaměřen na nějaké konkrétní téma. Letos se hasiči v celé republice zaměřili na problém příjezdových komunikací a nástupních ploch pro hasiče.

V této souvislosti jsme pozvali zástupce médií do vybrané brněnské ulice, kde jsme ve spolupráci s Městskou policií Brno demonstrovali problém s průjezdem hasičské techniky mezi zaparkovanými vozy. Na stejném místě jsme upozornili také na neukázněnost řidičů při parkování na nástupní ploše pro požární techniku.

S problémem průjezdnosti se často setkáváme v sídlištních aglomeracích a to především ve večerních a odpoledních hodinách. V centru větších měst je tento problém téměř celodenní. Řidiči často při parkování zapomenou nechat na průjezd techniky alespoň 3 metry, parkují také v zatáčkách a křižovatkách, kde se pak naše vozy nedokáží stočit, případně manévrování prodlužuje dobu našeho dojezdu.

Nástupní plochy zase u výškových budov usnadňují ustavení automobilových žebříků nebo plošin. Při případné záchraně osob z vyšších pater musí tato technika stát přímo u budovy.

Prosíme proto řidiče, aby při parkování mysleli na možnost průjezdu hasičské techniky a raději zvolili vzdálenější, ale bezpečné parkovací místo a respektovali značení nástupních ploch.

Další informace k tomuto tématu:

http://krizport.firebrno.cz/navody/bezpecnost-na-silnicich#majak

https://www.hzscr.cz/clanek/den-pozarni-bezpecnosti-letos-na-tema-prijezdovych-komunikaci-a-nastupnich-ploch.aspx

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje  

vytisknout  e-mailem