HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pro vyšetřovatele je exploze ve Vysokém Mýtě pořádným oříškem

Ti z vás, kdo bydlí ve Vysokém Mýtě, mají v živé paměti silný výbuch, který 18. listopadu 2021 otřásl městem. Na Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje byla událost ve společnosti Recycling – kovové odpady a.s., ve Vysokém Mýtě nahlášena v čase 8.38 hodin. Od samého počátku této události byli na místě vyšetřovatelé a kriminalisté, kteří se případem intenzivně zabývají. Pro zjištění možné příčiny výbuchu požádal vyšetřovatel hasičů o spolupráci i pyrotechniky Police ČR.

Společnost, v niž došlo k explozi, se zaměřuje ve svých prostorách na ekologickou likvidaci autovraků a kovového odpadu.

„Dle oznamovatele došlo k výbuchu ve ventilátoru linky na drcení kovového odpadu. Následný požár uhasili zaměstnanci vlastními silami,“ uvádí plk. Mgr. Miloslav Vašák, vyšetřovatel hasičů z krajského ředitelství HZS Pardubického kraje, který si převzal vyšetřování události a dodává: „Do vyšetřování jsme zapojili i příslušníky Technického ústavu požární ochrany a podrobně bylo místo exploze zkoumáno.“

Stanoveny byly možné verze příčiny vzniku požáru a výbuchu, které jsou dále prověřovány.

Jednotka profesionálních hasičů z Vysokého Mýta na místě v den exploze ihned provedla po svém příjezdu průzkum místa události. Vzhledem ke skutečnosti, že všechna drobná ohniska požáru byla již uhašena, předal velitel zásahu místo události vyšetřovateli hasičů a jednotka se vrátila zpět na základnu. Vyšetřovatel hasičů ve spolupráci se zástupci společnosti provedl ohledání místa události a zjistil, že výbuch dosti značně poškodil recyklační linku a prvotní škoda byla odhadnuta na třicet milionů korun. 

„Je velmi pravděpodobné, že po obhlídce recyklační linky výrobcem, bude vzniklá škoda ještě mnohem vyšší, protože tato moderní a vysoce sofistikovaná linka je v ČR pouze jedna jediná a byla postavena na zakázku a dle požadavků společnosti Recycling –kovové odpady, a.s. Hodnota celé recyklační linky je přes tři sta milionů korun,“ uvedl na závěr plk. Miloslav Vašák.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

exploze Recyklace 18-11-2021

exploze Recyklace 18-11-2021 

Detailní náhled

exploze Recyklace18-11-2021

exploze Recyklace18-11-2021 

Detailní náhled

exploze Recyklace18-11-2021a

exploze Recyklace18-11-2021a 

Detailní náhled

exploze Recyklace18-11-2021b

exploze Recyklace18-11-2021b 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem