Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pro dobrovolné hasiče pracující „na dohodu“ začíná platit výjimka

21. 3. 2024 (JF) - Pro členy dobrovolných jednotek požární ochrany pracujících „na dohodu“ od dnešního dne začíná nově platí výjimka. Není tak povinností zaměstnavatele jim předem rozvrhnout pracovní dobu. Změnu zákona se povedlo prosadit v rekordně krátkém čase. 

Obecně platí povinnost zaměstnavatelů plánovat zaměstnancům dobu výkonu práce nejpozději 3 dny předem v případě, že s nimi mají uzavřené dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Nově se však tato povinnost netýkají členů dobrovolných jednotek pracujících na dohodu, tedy „Dohodu o provedení práce“ či „Dohodu o pracovní činnosti“. (Tuto povinnost zaměstnavatelům ukládá novela zákoníku práce od října 2023, která vznikla na základě transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2019/1152.)

V případě jednotek kategorie JPO II a JPO III je pracovně právní vztah založený na DPP nebo DPČ optimální forma vázaného vztahu využívaná minimálně posledních 20 let. Členové JSDH obcí za činnost u zásahu, případně za odbornou přípravu a další činnosti v jednotce (konané mimo dobu jejich běžné pracovní doby u zaměstnavatele, kde je nastaven systém refundace mzdy) získávali jasně definovanou odměnu. Změnou zákona o požární ochraně a nastavením výjimky pro členy dobrovolných jednotek požární ochrany, bude nastaven optimální stav v oblasti plánování doby výkonu práce“ vysvětil genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA, generální ředitel HZS ČR.

Ministerstvo vnitra-generální ředitelství HZS ČR v prosinci 2023 zpracovalo výjimku, kterou výše zmíněná směrnice EU umožňuje mimo jiné pro veřejné záchranné služby: „Pokud je činnost členů dobrovolných jednotek požární ochrany v souvislosti se zásahem vykonávána na základě dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, zaměstnavatel není povinen rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu.“ 

Následně byl tento návrh úpravy předložen v Senátu k již předloženému poslaneckému návrhu změny zákona o požární ochraně, jež vznikla v reakci na změny ve stavebním zákoně. Pozměňovací návrh pak Poslanecká sněmovna schválila jednomyslně; 127 poslanců bylo pro a žádný proti. Ve Sbírce zákonů byl publikován dne 7. března 2024 a nabývá účinnosti 15 dní poté, tedy zítra, tj. 22. března 2024.  


kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 602 105 376
e-mail: jiri.frohlich@hzscr.cz

IMG_5275.jpeg

vytisknout  e-mailem