HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pro dobrovolné hasiče jsme připravili zajímavý výcvik

Hasičský záchranný sbor JmK připravil zajímavé výcviky v Zařízení Tišnov tentokrát pro 11 jednotek SDH měst a obcí z územního odboru Vyškov. 

Páteční odpoledne a večery 11. října a 25. října patřily v Zařízení Tišnov HZS JmK výcviku členů jednotek dobrovolných hasičů z územního odboru Vyškov. Jedná se o další pokračování odborné přípravy pro členy JSDH ze strany HZS JmK, které započalo pilotním programem v roce 2017 s jednotkami ÚO Blansko. Na každý pátek bylo pozváno vždy 6 jednotek SDH, na které čekala teoretická a praktická část. V první části odpoledne byli hasiči a hasičky seznámeni s pravidly výcviku, jeho cílem a průběhem. Následovalo stručné opakování základů z organizačního a operačního řízení. Byla zmíněna také oblast spojení na místě zásahu a pravidla poskytování první pomoci.

IMG_9044 (1).JPG

Praktickou část výcviku jsme zahájili kolem 18:30 hod. Jednotky dostaly příkaz k výjezdu a přesunuly se na určené stanoviště v areálu. Zde je čekal odborný garant stanoviště z řad příslušníků HZS JmK ÚO Vyškov a tradičně kpt. Bc. Vlastimil Svoboda z oddělení IZS a řízení jednotek a por. Pavel Podloučka, DiS. ze zařízení Tišnov ÚO Brno-venkov. Scénáře jednotlivých stanovišť byly tradiční. Na prvním stanovišti byl připraven scénář požáru v uzavřeném prostoru s cílem provést průzkum v zakouřené budově a nalézt pohřešovanou osobu. Po ukončení scénáře čekalo hasiče vyhledávání osob v časové tísni. Zde spolupracovaly 2 jednotky. Následně se přesunuly do výchozího stanoviště a čekaly na povolání k dalším situacím. Na nich již pracovaly jednotky samostatně. Měly za úkol zachránit zraněné osoby v nepřístupném terénu, použít základní prostředky pro práci ve výškách a nad volnými hloubkami. Také musely zvládnout první pomoc při příjezdu k dopravní nehodě. Nemůžeme zde popisovat scénáře příliš podrobně, protože uvedený výcvik čeká další jednotky i z ostatních územních odborů HZS Jihomoravského kraje.

Všichni hasiči a hasičky z jednotek SDH pracovali s maximálním fyzickým nasazením. Získali jsme navzájem cenné zkušenosti a informace o tom, jak jsme schopni zvládat situace při řešení mimořádných událostí, pokud se na místo dostaví jednotka jako první. Někteří předvedli skutečně výbornou práci. Vždy po ukončení scénáře jsme provedli vyhodnocení činnosti na stanovišti z pohledu lektorů i z pohledu zasahujících. Byl zde prostor k diskusi pro vysvětlení některých situací a doporučení pro zlepšení a praktický výcvik v jednotce. Jednoznačně však velmi pozitivně hodnotíme, snahu i předvedené dovednosti všech cvičících. Je evidentní, že se úroveň vybavení ochrannými prostředky a technickými prostředky v jednotkách SDH obcí dlouhodobě zvyšuje. Uvedeným výcvikem se snažíme hasiče motivovat k tomu, aby veškeré vybavení uměli využít a zvyšovala se tak jejich schopnost řešit mimořádné události ve vyšší kvalitě a širším spektru zásahů.

Děkujeme za vynikající přípravu zázemí a scénářů v Zařízení Tišnov. Kolegům z oddělení IZS a řízení jednotek a z územního odboru Brno-venkov za vstřícnost, spolupráci a odbornou pomoc.

Za HZS JmK ÚO Vyškov

plk. Ing. Václav Kovář

Odkazy do noveho okna

záchrana osoby_1

záchrana osoby_1 

Detailní náhled

jištění

jištění 

Detailní náhled

IMG_9044 (1)

IMG_9044 (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem