Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přívalové srážky výrazně navýšily činnost hasičů

V odpoledních a večerních hodinách došlo k silným přívalovým srážkám na celém území Čech, v jejichž důsledku došlo k dalšímu navýšení počtu zásahů hasičů. Od včerejší půlnoci (9.6.) do dnešní 7 hodiny ranní řešili hasiči více než 800 technických pomocí. Od 15,00 do 18,30 zasahovali hasiči u cca 270 událostí v souvislosti s bouřkami a přívalovými srážkami. Například v Praze řešili hasiči během 2 hodin 30 událostí spojených se silným deštěm. 

Nejčastěji hasiči odstraňovali popadané stromy, stromy hrozící pádem a ulámané větve. Odčerpávali zatopené sklepy, šachty, garáže. Varovali obyvatele, pomáhali při evakuaci a zachraňovali.

Nejvíce postižené oblasti kromě těch, kde již povodně proběhly, byly – Karlovarsko, Nýřany, Domažlicko, Lounsko, Mělnicko, Mladá Boleslav, Šluknovský výběžek, Turnovsko, Semilsko.

Důležité zásahy během noci:

V Rakovníku – Hřebečníky došlo vlivem přívalového deště k přetečení hráze rybníka, evakuováno bylo 40 osob.

V noci byl také vyžádán vrtulník PČR s termovizí a vrtulník Armády ČR na záchranu osoby spadlé do řeky Otavy v Sušici. Bohužel hledaná osoba nebyla nalezena, práce bude pokračovat dnes.

V rámci příhraniční spolupráce bude od dnešních ranních hodin nasazena jednotka z Německa v Hřensku, okr. Děčín.

Po celou noc probíhala na krajích hlídková činnost u vodních toků. Vzhledem k rychlému průběhu povodní bylo nezbytné mít neustále aktuální informace o stavu na vodních tocích.

MV – generální ředitelství HZS ČR vydalo a rozdistribuovalo metodiku pro kraje, Manuál k financování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí (povodně 2013). Tato metodika obsahuje například informace o tom, jak žádat o finance na náhrady za ušlý příjem člena JSDH obce, náhrady za péči o členy JSDH obce, na opravu poškozené techniky a opravu nebo nákup věcných prostředků JSDH obce nebo opravu hasičské zbrojnice JSDH obce.

Jednotky PO zasahovaly od počátku povodňové situace u 6718 událostí v souvislosti s povodněmi, počet nasazených hasičů se již nezvyšuje a zůstává na úrovni 22.000 profesionálních i dobrovolných (od 1. 6. 2013).

V důsledku povodní bylo usmrceno deset osob. Celkem bylo zachráněno 592 osob a evakuováno 22581 osob.

Tři povodňové odřady z HZS kraje Libereckého, Jihomoravského a z Vysočiny jsou stále na nasazeny ve Středočeském a Ústeckém kraji, Odřady, který každý čítá 25 osob, jsou nasazeny na čerpaní vody ze zatopených oblastí. Pro zasahující hasiče na místě tvoří zázemí kontejnery nouzového přežití a je zde také 6 dekontaminačních stanovišť.


V postižených oblastech i nadále pomáhají odřady ze Slovenska a Polska. Slovenský odřad je složen ze 7 osob a obsluhuje velkoobjemové čerpadlo s výkonem 250 l/s. Nasazen je v Litoměřicích. Polský odřad je nasazen v Mělníku, čítá 8 osob a obsluhuje čerpadlo s objemem 750l/s. Každému odřadu je přidělen styčný důstojník z HZS ČR.

Na žádost Ústeckého kraje vystavěla Armáda ČR na Litoměřicku v Záhořanech stanové městečko pro dobrovolné hasiče, kteří do oblasti postupně dorážejí.

Hasičský záchranný sbor i nadále realizuje humanitární pomoc, distribuuje vysoušeče a pomáhá při likvidačních pracích.


kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem