HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přístřešek pro hospodářská zvířata neunesl váhu sněhu. Čtyři krávy utekly, jedna musela být utracena

(2.2.2017) Čtyři jednotky hasičů zasahovaly u obce Nový Hrozenkov na Vsetínsku.  

V 07:45 hodin přijal operátor tísňové linky krajských hasičů oznámení o zřícení dřevěného přístřešku pro ustájení hospodářských zvířat u jedné z usedlostí v horském terénu nad obcí Nový Hrozenkov. Na místo hlášené události vyrazili profesionální hasiči ze stanice Vsetín a dobrovolní hasiči z obcí Karolinka, Halenkov a Nový Hrozenkov.

Těžká technika hasičů se dokázala dostat pouze do okrajové části Nového Hrozenkova. Další jízdu jim znemožnily zcela zasněžené a nesjízdné komunikace. Na další cestu k asi dva kilometry vzdálené usedlosti část hasičů vyrazila pěšky (někteří s využitím sněžnic) a část nasedla na dvě terénní čtyřkolky dobrovolných hasičů z Karolinky a Halenkova z nichž jedna byla vybavena pásy pro pohyb ve sněhu a málo únosném terénu. Cestu se hasičům pokoušely prorazit také dva traktory s radlicemi. Jako první se pak na místo zásahu podařilo dostat  hasičům s halenkovskou pásovou čtyřkolkou.  

Podle informací velitele zásahu bylo v přístřešku před jeho zřícením ustájeno celkem pět krav. Čtyři utekly, jedna zůstala pod troskami uvězněna. Kdy vlastně ke zřícení došlo nebylo přesně určeno. Přístřešek se totiž nacházel za dalšími budovami a majitelé na něj přímo neviděli. Po zjištění události se na místo jako první dostali sousedé z okolí, kteří hned začali trosky odhazovat a uvolňovat pomocí motorové pily. Díky jejich snaze se podařilo zraněné zvíře z trosek vyprostit. Jak ale konstatoval veterinář, který byl na místo později dovezen, kráva utrpěla tak závažná poranění, že nezbylo než ji nechat utratit. Utrpení zvířete se hasiči snažili ještě aspoň zmírnit zabezpečením tepelné izolace.

Po půl desáté se všechny nasazené jednotky začaly z místa zásahu vracet na své stanice a zbrojnice.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem