Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přípravy na Hasičskou fontánu Praha 2018 vrcholí

30. 5. 2018 (Nicole Zaoralová) - Již tuto sobotu 2. června 2018 se od 22:00 hodin v centru Prahy na řece Vltavě uskuteční největší hasičská vodní fontána na světě. Cílem celé akce je oslava sta let české státnosti hasiči České republiky a představení jejich práce netradičním způsobem. 

Největší vodní světelné show, jakou kdy Praha zažila, se bude aktivně účastnit 1 055 hasičů ze všech koutů České republiky. Není tedy divu, že přípravy na tuto akci zaměstnávají desítky lidí nejen u Hasičského záchranného sboru ČR již několik měsíců. Nejprve bylo třeba se technicky vypořádat se zvukovým a světelným zajištěním akce v rozlehlém prostoru mezi Jiráskovým a Palackého mostem. Choreografie fontány se ujal režisér České televize pan Stanislav Vaněk a byl vytvořen speciální program určený pro tablety s navigací pro dirigenty.

Druhým okruhem k řešení byli samotní hasiči, jejich ubytování, stravování a doprava po Praze. Činnost, kterou Hasičský záchranný sbor ČR zná ze situací, kdy je potřeba nouzově ubytovat a stravovat lidi, kteří byli evakuováni ze svých domovů například z důvodu povodní.

Mnoho dalších činností je však i pro hasiče novinkou. Především rozmístění hasičských proudů po náplavkách, synchronizace začátku fontány, viditelnost na dirigenty a podobně. Mnohá řešení se rodila v bolestech a přes nezdary.

Ve středu 30. května 2018 začíná celá akce záborem a oplocením části smíchovské i novoměstské náplavky, označením pozic světel a proudnic a očíslováním pozic pro hasiče. Najíždět a rozmísťovat se bude kabelová technika potřebná k ozvučení a osvětlení. Budou se instalovat elektrocentrály a režijní kontejner.

Značkování
P5302876.JPG P5302878.JPG P5302882.JPG P5302884.JPG
P5302892.JPG P5302894.JPG P5302899.JPG P5302901.JPG

P5303032-nahled-179-88.JPGNa tyto činnosti o den později naváže další instalace potřebné techniky a přípravy na zkoušky světel a zvuku. Ve čtvrtek 31. května také proběhne zátěžový test veškeré techniky. Odkaz na fotogalerii Středeční přípravy Hasičské fontány Praha z obrázku >>>

V pátek 1. června 2018 bude všech 207 hasičských družstev ze 77 okresů České republiky najíždět na náplavky, aby vyložily svoji techniku potřebnou k realizaci fontány (čerpadla, hadice a proudnice). Během dne budou postupně odplouvat lodě, které kotví v těchto místech, zároveň z Vltavy zmizí i přístavní můstky. Později večer dojde také k uzavření přístupových schodišť na náplavku na Rašínově nábřeží pro veřejnost a uzavření plavby lodí mezi Palackého a Jiráskovým mostem.

Samotná akce se bude konat v sobotu 2. června 2018 od 22:00 do 22:30 hodin. Diváci budou moci celou akci sledovat z Palackého a Jiráskova mostu a Hořejšího a Rašínova nábřeží.  Část komunikací bude však zabrána pro potřeby hasičů realizujících akci a jejich techniku.

Na náplavky bude také přistavena výšková technika hasičů, ze které se bude akce dirigovat. Celkem 140 proudů vody se vzedme z náplavek, další voda z 35 proudů bude padat z Palackého mostu - ta bude symbolizovat pramen Vltavy. 50 proudů vody se povalí z Jiráskova mostu, ty již budou představovat mohutnost a divokost Vltavy na jezech a peřejích. Bude instalován také ponton pro stříkání zprostřed Vltavy. Z něj bude stříkat dalších 14 vodních proudů.

Vltava se tak díky hasičským stříkačkám doslova vzedme do vzduchu a za doprovodu světel a hudby vytvoří unikátní a dosud nevídaný vizuální zážitek, kdy se před diváky odehraje světelný koncert a vodní balet několika tisíců kubických metrů vody v jednom okamžiku.

Více informací k organizaci akce: http://www.hzscr.cz/hasicska-fontana-2018.aspx

Mediální kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem