HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přibývá požáru sazí v komínech

Jen v poslední říjnový den vyjížděli hasiči ke třem případům. 

P komín, Machov.jpgPožár sazí v komíně rodinného domu v Machově, 31. 10. 2019Topná sezóna už se naplno rozjela a podepsalo se na tom také ochlazení posledních dnů. Poznají to také hasiči, kteří jen za polsední říjnový den vyjíýděli ke třem případům požárů v komínech domů. Hasiči proto všem dobře radí, nezanedbejte vyčištění a kontrolu komínu ve vašich domech. 

Machov – požár – 31. 10. 05:29

Tři jednotky hasičů zaměstnal v ranních hodinách nahlášený požáru sazí v komíně rodinného domu v Machově.  Na místo zásahu vyjeli profesionální hasiči z Náchoda, JSDH Police nad Metují a Machov. Hasiči se museli popasovat s komplikovaným přístupem na střechu domu, komínové těleso bylo poškozeno právě v části nad střechou. Jednotky vybraly kotel od sazí a požár se jim nakonec podařilo zlikvidovat v 06:41 hod. Komín musel velitel zásahu vyřadit z užívání. Na místě zůstala na dohlídku místní dobrovolná jednotka.

Rychnov nad Kněžnou – požár – 31. 10. 17:47

Naštěstí beze škody se obešel požár sazí v komíně v domě v ulici Hrdinů odboje. Pomocí kominického nářadí srazili hasiči saze dolů a vybrali je. Po likvidaci požáru bylo místo předáno majitelům s nařízenou několikahodinovou dohlídkou. Uchráněné hodnoty představují částku asi 2,5 milionu korun.

Sběř – požár – 31. 10. 19:36

Tři jednotky hasičů byly vyslány do obce Sběř, kde došlo k požáru sazí v komíně. Při příjezdu hasičů na místo události byly vidět plameny a jiskry. Jednotky provedly sražení sazí a komín vyčistily. Průzkumem hasiči zjistili, že k poškození komínového tělesa nedošlo. Na místě zůstala na dohlídku dobrovolná jednotka. Požár nezpůsobil žádnou škodu. Při události zasahovali profesionální hasiči ze stanic Jičín a Nový Bydžov a JSDH Vysoké Veselí.

_________________________________________________________________________________________________________________

Kotel byl měl před zprovozněním prohlédnout odborník, abychom si byli jisti, že topení bude bezpečné. Pokud topíme na pevná paliva, bude potřeba komín vyčistit během topné sezóny, ještě dvakrát.

Jak často kontrolovat a čistit komín?

Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu: je 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2x ročně na kapalná paliva a 1x ročně na plynná paliva.  Nové znění zákona o požární ochraně je benevolentní v tom, že umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, si čištění provést i sami. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem.

Co mohu zkontrolovat sám?

  • Je kouřovod řádně upevněn?
  • Je komín celistvý, neprodyšný, bez spár a omítnutý?
  • Není spotřebič nebo kouřovod propálený?
  • Fungují uzávěry komínových dvířek?
  • Je zařízení domácnosti v dostatečném odstupu od tepelného zdroje, příp. je použita tepelná a nehořlavá izolace?
  • Jsou funkční přívodní šňůry a zásuvky u kotle?
  • Je dimenzování pojistek v případě elektrických spotřebičů dostatečné?

Co dělat, když začne v komíně hořet?

Urychleně odstraňte veškerý hořlavý materiál z blízkosti komínového tělesa. Zavolejte na linku 150 nebo 112. Požár v komíně nikdy nehaste vodou, mohlo by dojít k jeho popraskání nebo i výbuchu. Do příjezdu hasičů je možné krotit plameny vhazováním písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína.

Martina Götzová, tisková mluvčí
HZS ČR

FOTO: HZS Královéhradeckého kraje 

Odkazy do noveho okna

P komín, Machov

P komín, Machov 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem