HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Příbramští hasiči mají od Povodí Vltavy k dispozici vodní saně

Ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš a generální ředitel Povodí Vltavy RNDr. Petr Kubala podepsali v pátek 23. září na stanici v Příbrami smlouvu o zápůjčce, podle které dostává středočeský sbor do bezúplatného užívání vodní saně. 

Podpis této smlouvy je dalším konkrétním příkladem plnění dohody o rámcové spolupráci mezi oběma subjekty, kterou jejich ředitelé uzavřeli v květnu 2014. Vodní saně byly pořízeny za účelem zvýšení havarijní připravenosti při vzniku mimořádných událostí na Příbramsku, zejména pak na vodním díle Orlík.

Vodní saně typu RS 5, jejichž pořizovací hodnota je cca 90 tisíc Kč bez DPH, jsou vcelku jednoduchým záchranným prostředkem, který se dá využít nejen pro pomoc v nouzi a transport osob na vodní hladině, ale také na sněhu, ledu nebo i blátě. Tvarem připomínají lehký člun se dvěma nafukovacími boky, který se po hladině pohybuje pomocí rukou nebo skládacího pádla. Je tak velice lehce ovladatelný jednou osobou a uveze až 400 kg, tzn. asi pět lidí. Díky své hmotnosti 19,5 kg je i snadno přenositelný a ve složeném stavu nezabere příliš místa (88 x 30 x 30 cm). K použití je pak přibližně za minutu, což zvyšuje akceschopnost tohoto záchranného prostředku. Pro snadnou identifikaci při práci v noci nebo mlze jsou na bocích reflexní prvky.

Stejné vodní saně mají ve své výbavě už od loňského roku hasiči na stanice v Berouně, kde si je pořídili z finančních prostředků věnovaných městem. Zatím saně nemuseli použít v ostrém zásahu, ale jejich přednosti už vyzkoušeli při několika cvičeních na Berounce a na dalších vodních plochách v regionu.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem