HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při simulované dopravní nehodě utekl převážený vězeň

Prověřovací cvičení u Oloví bylo určené pro všechny základní složky IZS a zapojila se i vězeňská služba a sokolovská nemocnice 

Na silnici mezi Olovím a Boučím ve středu v podvečer havaroval autobus plný studentů. Srazil se zde s dodávkou vězeňské služby. Po nehodě zůstalo v autobusu přes dvacet zraněných osob, z druhého auta uprchnul převážený vězeň. Takový byl námět prověřovacího cvičení pro složky IZS. Úkolem všech na místě bylo vyprostit všechny zraněné, roztřídit je podle závažnosti zranění a transportovat do nemocnice. Prověřovací cvičení je takové, že zasahující o něm ideálně dopředu vůbec neví. U takto na přípravu složitého cvičení je úplné utajení složité, podařilo se ale to, že zasahující dopředu neznali podrobnosti. Zcela prověřovací pak bylo pro cvičení pro vězeňskou službu. V rámci přípravy cvičení nastoupil ve středu ráno do věznice v Horním Slavkově nový vězeň, kterým byl vybraný policista. Že se nejedná o skutečného vězně vědělo pouze vedení věznice. Při převozu tohoto vězně došlo k uváděné simulované dopravní nehodě s následným útěkem odsouzeného. První po vězni začali pátrat policisté, na místo povolali i psa vycvičeného na vyhledávání osob. Zároveň byla aktivována vězeňská služba, aby na místo vyslal své příslušníky na zadržení uprchlého. Tito příslušníci vězeňské služby až na místě zjistili, že se nejedná o skutečnou událost. Prověření se rovněž týkalo i zapojené sokolovské nemocnice, která se bez příprav musela postarat o velký počet transportovaných zraněných. Cvičení prověřilo především spolupráci všech složek na místě zásahu, kde je kvůli velkému počtu zraněných klíčová koordinace záchranných postupů. Za složku hasičů byly na místě jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů ze II. stupně poplachového plánu, kromě vyproštění osob, pomoci při třídění a ošetření zraněných byli hasiči požádání také o spolupráci při převozu lehce zraněných osob z místa události do zdravotnického zařízení.

Pro přípravu opravdu reálných podmínek bylo cvičení připravené v místě, kde lze takovou nehodu očekávat. Na několik hodin tak byl uzavřený příjezd do Oloví ve směru od Boučí. Pro řadu řidičů to byla komplikace, složky IZS žádají o schovívavost, takto připravené cvičení je pro všechny zúčastněné maximálně přínosné, právě i za cenu mírné komplikace pro nezúčastněné řidiče.

Fotky ze cvičení jsou v přidané fotogalerii ZDE:

Video ze cvičení:

vytisknout  e-mailem